1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakkopalautukset Turkkiin jatkuvat – pakistanilaiset pelkäävät joutuvansa takaisin kotimaahansa

Turkki on ratifioinut vain osan Geneven pakolaisia koskevasta sopimuksesta: pakolaisstatusta ei myönnetä muille kuin eurooppalaisille. Kreikka on jatkanut tänään pääosin Pakistanista kotoisin olevien ihmisten pakkopalauttamista Turkkiin.

turvapaikanhakijat
Pakolaisia palautetaan Turkista Kreikkan.

Kreikan Lesboksen saarelta lähti perjantaina kaksi lauttaa yli Egeanmeren kohti Turkkia. Kyydissä oli ihmisiä, jotka Kreikka palauttaa Turkkiin EU:n ja Turkin välisen sopimuksen nojalla.

Perjantaina lauttojen kyydissä oli valtaosin pakistanilaisia miehiä, yhteensä 124 ihmistä. Ensimmäiset sopimuksen mukaiset palautukset tehtiin maanantaina, jolloin parisataa enimmäkseen pakistanilaista ja afganistanilaista lähetettiin Turkkiin.

Turkkia on syytetty siitä, että se lähettää palautettuja takaisin maihin, joissa he ovat vaarassa.

– Vaaransimme henkemme päästäksemme tänne, emme halua takaisin Turkkiin. He lähettävät meidät takaisin Pakistaniin. Emme halua anoa turvapaikkaa Kreikassa, haluamme Saksaan, pakistanilainen Ali kertoi uutistoimisto AFP:lle Samoksen saarella.

Kiistelty sopimus on saanut monet suuttumaan. Kun Kreikka lastasi ihmisiä Turkkiin lähtevälle laivalle, aktivisteja hyppäsi mereen ja toiset huusivat rannalla "EU, häpeä!" ja "Vapautta pakolaisille".

IhmisoikeusjärjestöAmnesty kertoi (siirryt toiseen palveluun)maaliskuun lopulla,että Turkki olisi passittanut kolmisenkymmentä Eurooppaan pyrkinyttä afganistanilaista väkisin takaisin kotimaahansa ilman asianmukaista turvapaikkakäsittelyä. Turkki myönsi palautuksen, mutta sanoi ihmisten lähteneen vapaaehtoisesti.

Turkkiin palautettavia pakolaisia 6.4.2016.
Turkkiin palautettavia pakolaisia 6.4.2016.EPA

Vain eurooppalaiset saavat olla pakolaisia

Tilanne on johtanut keskusteluun siitä, keitä ihmisoikeudet oikeastaan koskevat. Turkki on ratifioinut (siirryt toiseen palveluun) vain osan Geneven pakolaissopimuksesta. Se rajoittaa ratifioimisensa maantieteellisesti – vain ihmisille, jotka pakenevat Euroopassa tapahtuvia konflikteja, voidaan myöntää pakolaisstatus.

Turkin on kuitenkin noudatettava pakolaissopimuksen osaa, jossa todetaan, että ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa vaino rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.

Tästä huolimatta Turkin parlamentti hyväksyi perjantain vastaisena yönä sopimuksen, jonka mukaan Kreikasta tulevia pakistanilaisia voidaan lähettää takaisin Pakistaniin.

Joukko maassa istuvia ihmisiä aidan takana vapautta vaativien kylttien kanssa; etualalla vartijalta vaikuttava henkilö.
Joukko afganistanilaisia ja pakistanilaisia osoitti mieltään palautuksia vastaan Morian säilöönottokeskuksessa Lesboksella 5. huhtikuuta.Orestis Panagiotou / EPA

Palauttamisen uhka johtanut paniikkiin

Monissa pakolaisleireissä tieto Turkkiin palauttamisen uhasta on johtanut paniikkiin. Torstaina 150 ihmistä pakeni pakolaisleiristä Samoksella.

Useat pakolaiset ovat ryhtyneet syömälakkoon, ja keskiviikkona pakistanilaismies uhkasi hirttäytyä, ellei pakolaisia kohdella paremmin.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi