Kenia kerää kansalta norsunluun tuhottavaksi – Suomen lähetystö luovutti kaksi syöksyhammasta

Kenia on antanut ihmisille kolme viikkoa aikaa luovuttaa luvattoman norsunluun ilman rangaistusta. Suomen lähetystössä oli vanhaa peruaa kaksi täysin laillista syöksyhammasta, mutta ne luovutettiin, koska Suomi haluaa tukea Kenian kampanjaa salametsästystä vastaan.

Ulkomaat
Työntekijöitä kantamassa syöksyhampaita Naiarobissa.
Työntekijät kantamassa syöksyhampaita pois Kenian villieläinhallinnon holvista Nairobissa huhtikuun alussa.EPA/DAI KUROKAWA

Suomen Nairobin-suurlähetystö on luovuttanut Kenian viranomaisille tuhottavaksi kaksi hallussaan ollutta vanhaa norsun syöksyhammasta.

Luovutus liittyy Kenian kuun vaihteessa julistamaan kolmiviikkoiseen armahdusaikaan, jolloin ihmiset voivat ilman rangaistusta luovuttaa viranomaisille omistamansa laittoman norsunluun ja muut salametsästystuotteet. Kuun lopussa Keniassa järjestetään näyttävä seremonia, jossa poltetaan yli sata tonnia norsunluuta ja 1,35 tonnia sarvikuononsarvia.

Suomen lähetystön syöksyhampaat ovat täysin laillisia, mutta lähetystö halusi luovuttaa ne osoittaakseen tukeaa Kenian kampanjalle salametsästystä vastaan, kertoo Suomen edustuston päällikön sijainen Ramses Malaty.

Syöksyhammaskasoja Kenian villieläinhallinnon holvissa. Työntekijä viemässä niitä pois ennen polttamisseremoniaa.
Työntekijä Kenian villieläinhallinnon holvissa.EPA/DAI KUROKAWA

Malatyn mukaan ajatus oli lähetystön oma, eikä hän tiedä muiden maiden lähetystöjen tehneen samoin. Keniassa lähetystön tuenilmauksesta uutisoi The Star -lehti (siirryt toiseen palveluun), joka kertoi Malatya lainaten Suomen tekevän Kenian kanssa tiivistä yhteistyötä luonnonsuojelun edistämiseksi.

Lähetystön syöksyhampaat vanhaa perua

Malaty kertoo Yle Uutisille, että kaksi 20-kiloista syöksyhammasta päätyi Suomen suurlähetystön haltuun vuonna 1981, kun se hankki nykyisen residenssinsä.

Syöksyhampaat olivat siellä edellisen omistajan jäljiltä, eikä lähetystö ollut niitä pyytänyt. Syöksyhampaiden omistaminen oli tuolloin täysin laillista.

Lähetystö laittoi syöksyhampaat säilöön ja on pitkään miettinyt, mitä niille voisi tehdä, Malaty kertoo. Esillä ne eivät ole olleet ainakaan pitkään aikaan.

Pari viime vuotta lähetystö on ollut Malatyn mukaan aktiivisesti yhteydessä Kenian luonnonsuojeluyhdistykseen päästäkseen syöksyhampaista eroon, mutta ei ole saanut vastausta.

Kun Kenia kuun vaihteessa julisti kolmeviikkoisen luovutuskampanjansa, lähetystö katsoi, että nyt on hyvä aika tehdä symbolinen ele kampanjan tukemiseksi, hän sanoo.

Ennätysmäärä norsunluuta poltetaan näyttävässä seremoniassa

Kenia aikoo polttaa 30. huhtikuuta ennätyksellisen suuren erän varastoissaan olevaa norsunluuta ja muita villieläinten osia.

Poltettava norsunluurovio on ainakin seitsemän kertaa niin suuri kuin Afrikan tähänastinen ennätys, kertoo muun muassa brittilehti Evening Standard (siirryt toiseen palveluun). Sekin oli Kenian hallussa, sillä Kenia poltti viime vuoden maaliskuussa 15 tonnia norsunluuta. Kesti päiviä ennen kuin kaikki oli palanut tuhkaksi.

The Starin (siirryt toiseen palveluun) lainaama Kenian ympäristöministeri Judi Wakhungu myöntää, ettei norsunluun ja sarvikuononsarvien tuhoaminen itsessään päätä villieläinten osien laitonta kauppaa, mutta se osoittaa Kenian sitoutumista sen vastaiseen työhön.

Norsunluu tuhotaan näyttävässä seremoniassa, jota johtaa presidentti Uhuru Kenyatta. Paikalle odotetaan useita ulkomaiden valtionpäämiehiä sekä kansainvälisiä tähtiä, jotka haluavat näin tukea taistelua salametsästystä vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan paikalle ovat tulossa muun muassa näyttelijät Leonardo DiCaprio ja Nicole Kidman sekä muusikko Elton John ja suursijoittaja George Soros.

Kaksi norsua syöksyhampaat toisiaan vasten.
Norsuja Amboselin kansallispuistossa Keniassa.Dai Kurokawa / EPA

Myös Suomen suurlähetystö on edustettuna.

Vuosittain lahdataan kymmeniä tuhansia norsuja

Arviolta yli 30 000 afrikannorsua joutuu vuosittain salametsästäjien uhriksi. Norsunluu menee etenkin Aasian-markkinoille ja syöksyhampaan hinta on noin tuhat euroa kilolta.

Defenders of Wildlife (siirryt toiseen palveluun) -luonnonsuojelujärjestön mukaan afrikannorsuja arvioidaan olevan jäljellä 450 000–700 000, kun 1900-luvun alussa niitä oli joitakin miljoonia.

Norsunluukauppa kiellettiin vuonna 1989. Sitä ennen 1980-luvulla oli tapettu vuosittain arviolta 100 000 norsua.