Lasse Saarisesta Elokuvasäätiön uusi johtaja

Elokuvatuottajana tunnettu Saarinen ei suunnittele säätiön toimintaan suuria muutoksia.

kulttuuri
Lasse Saarinen
Lasse SaarinenAOP

Suomen elokuvasäätiön uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu elokuvatuottaja Lasse Saarinen (s. 1960).

Saarinen on tuottanut yli 80 pitkää näytelmä-, dokumentti- ja lyhytelokuvaa, tv-sarjoja sekä kokeellisia mediataidetuotantoja.

Hänet tunnetaan esimerkiksi kolmen ensimmäisen Risto räppääjä -elokuvan sekä Jussi-palkittujen elokuvien Nousukausi_i (2004) ja _Postia pappi Jaakobille (2010) tuottajana. Lisäksi Saarinen on toiminut tuottajana monissa kansainvälisissä yhteistuotannoissa.

Saarinen on toiminut myös Suomen taideyhdistyksen puheenjohtajana.

Tällä hetkellä hän on toimitusjohtajana ja tuottajana elokuvatuotantoyhtiö Kinotar Oy:ssä. Saarisen siirtyessä Elokuvasäätiön johtoon Kinotar Oy lopettaa toimintansa toistaiseksi.

Elokuvasäätiön johtajana aloittaessaan Saarinen joutuu irrottautumaan muistakin kytköksistään elokuva-alaan. Suomen elokuvasäätiön tiedotteessa hän ilmoittaa jättävänsä elokuvien tuottamisen "surullisena".

– Samalla kuitenkin uskon, että voin tehdä Elokuvasäätiössä töitä koko alan hyväksi. Pitkästä kokemuksestani elokuvan parissa on tässä hyötyä, Saarinen kertoo Ylelle.

Saarisen edeltäjänä elokuvasäätiön toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2006 alkaen Vihreiden entinen kansanedustaja Irina Krohn. Krohnilla ei ole Saarisen tavoin kytköksiä elokuva-alaan, mutta hänen kaudellaan säätiön hallituksessa istui useita elokuva-alan ihmisiä. Tällä kaudella elokuva-alan ihmisiä ei säätiön hallituksessa sen sijaan juuri ole.

"Toimivaa ei kannata lähteä muuttamaan"

Saarinen ei suunnittele Elokuvasäätiön toimintaan suuria muutoksia. Ainakaan nykyistä virastomaisempaan suuntaan Saarinen ei säätiötä halua viedä.

– Säätiö on toiminut 50 vuotta hyvin nykyisen kaltaisena itsenäisenä toimijana. Uskon, että tämä on alalle parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi ministeriön osana toimiminen, hän sanoo.

Spekulaatioon Suomen elokuvasäätiön ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin yhdistymisestä Saarinen ei osaa vielä sanoa mitään.

– Erilaisia asiantuntijoita miettiii parhaillaan asiaa. Asia on täysin auki.

Lasse Saarinen aloittaa säätiön johdossa elokuun alussa.