Pikkukilit, silkkikanat ja mikropossut pestataan opettamaan tunnetaitoja leirikoululaisille

Valtakunnalliseen nuorisokeskus Piispalaan Kannonkoskelle valmistuu uusi pieneläinkoti toukokuussa. Green Care -periaatteella toimiva pieneläinkoti mahdollistaa Piispalan leirikoululaisille tunnetaitojen oppimista vaikkapa kilejä, silkkikanoja ja mikropossuja hoitamalla.

Kotimaa
Vatajanrannan vuohitila.
Vatajanrannan vuohitilalla kevät on kiireisintä aikaa.Pasi Takkunen / Yle

Piispalan nuorisokeskus on suosittu luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukohde Kannonkoskella Kivijärven rannalla. Piispalan leirikoulut tavoittavat vuosittain yli 300 eri luokkaa ja lähes 7000 oppilasta. Piispalassa on ollut myös ympäristökoulutoimintaa, jossa eletään ja opiskellaan luonnon keskellä ja maaseutuympäristössä. Uusi pieneläinkoti tuo lisää luontoa koulutoimintaan yhteistyössä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston luonnonvara-alan Tarvaalan yksikön kanssa.

– Pitkäaikainen haave toteutuu, kun päästään Suomen leirikoululaisille tarjoamaan tällaista toimintaa. Nykypäivinä lapsille luonnossa liikkuminen ei ole välttämättä itsestäänselvyys. Vaikka oltaisiin kuinka metsäkansaa, niin kaupunkilaiselle luonto voi olla ymmärrys että se on puisto. Onhan se ihan erilaista lähteä luontoon, jos ulkoilutat siellä vuohia, kertoo Green Care ohjelmaa Piispalassa suunnitteleva Anna-Riitta Hietaharju.

Pieneläinkotiin ei tule isoja eläimiä kuten hevosia ja lehmiä eikä kaikkien tuntemia kissoja ja koiria, vaan harvinaisempia pieniä eläimiä. Ensimmäiset asukkaat neljä pikkukiliä, poni, aasi, silkkikanat ja mikropossut muuttavat Piispalaan kun tilat valmistuvat kuukauden kuluttua.

Mikropossu
Mikropossusta kasvaa rodusta riippuen aikuisena 15-100 kiloinen.YLE Tarja Nyyssönen

Tunnetaitojen opetusta peruskouluihin

Green Care -periaate päätarkoitus on käyttää hyvinvointi- ja terveyspalveluissa eläin- ja luontoavusteisia menetelmiä. Leirikoulussa tämä tarkoittaa tunnetaitojen oppimista eläinten avulla.

– Peruskoulun opetussuunnitelmassa on ihan uutena asiana tunnetaitojen opettaminen. Välttämättä siihen ei vielä ole paljon menetelmiä. Eli pääsemme nyt koulujen avuksi. Voimme tarjota leirikouluvalikkoon toimintaa, joka auttaa tunnetaitojen oppimisessa ja tunteiden tunnistamisessa, kertoo Anna-Riitta Hietaharju.

– Ja kun eläimiä pääsee ihan oikeasti hoitamaan, niin mukaan tulee kosketus, rauhoittuminen ja hiljentyminen. Ne ovat monelle tämän päivän lapselle ja nuorelle todella tarpeen. Pelkkä ajatuskin kilistä tai silkkikanasta saa sykkeen hidastumaan ja mielessä tuntumaan hyvältä.

Uuden pieneläinkodin tavoitteena on aloittaa myös laajempi eläinavusteinen toiminta auttamaan lapsia, nuoria ja erityisnuoria ponnistelemaan omissa tavoitteissaan. Hietaharjun mukaan eläimiä voidaan käyttää apukeinoina esimerkiksi fysioterapiassa tai kasvatuksessa.