1. yle.fi
  2. Uutiset

Polkupyörä alle ja baanalle – tarkista kuitenkin pyörän kunto ensin

Moni pyöräilee ympäri vuoden mutta löytyypä niitäkin, jotka kaivavat pyörän esiin vasta kun lumet ja jäät ovat sulaneet. Pyörä on saattanut olla varastossa syksystä lähtien eikä sille ole suotu ajatustakaan. Ennen kuin pyörän sarviin tarttuu, kannattaisi fillarin kunto tarkistaa.

polkupyörät
Polkupyörä keväthuollossa.
Polkupyörä keväthuollossa.Terhi Varjonen/Yle

Vaasalainen Pasi Högnäsbacka on omassa yrityksessään, Vaasan pyörä- ja suksihuolto, korjannut polkupyöriä jo vuosia. Firma perustettiin 16 vuotta sitten mutta jo ennen tätä mies korjasi ja huolehti polkupyörien kunnosta.

Vuosien aikana polkupyörien malli on muuttunut ja vaihteiden määrä kasvanut, mutta yksi asia ei muutu. Nimittäin kevätruuhka.

Pasi Högnäsbacka korjaa polkupyörää.
Pasi Högnäsbacka korjaa polkupyörää.Terhi Varjonen/Yle

– Tässä on nyt ainakin 60 polkupyörää, jotka tarvitsevat korjausta. Kahden viikon aikana tämä pyörien tulo on oikeastaan räjähtänyt käsiin, kertoo Pasi Högnäsbacka.

Mistään isoista korjauksista ei ole kyse, vaan Högnäsbackan mukaan aika perusjuttuja on yleensä näin keväisin hoidettavana. Listan kärjessä on sisärenkaiden vaihtoa sekä ketjujen ja vaijereiden korjaamista. Niin paljon pyöriä on, että viikon verran voi joutua odottamaan pyöräänsä, jos sen nyt vie huoltoon.

Polkupyörien renkaita.
Polkupyörien renkaita.Terhi Varjonen/Yle

Pyöräilyn raskaan sarjan harrastajat osaavat laittaa pyöriään itse mutta me tavalliset pyöräilijät turvaudumme helpommin ammattimiehen apuun.

– Monet tuovat pyörän tänne ja katotaan yhdessä mitä sille pitää tehdä. Usein se pyörä sitten jää minulle tänne korjattavaksi, kertoo Högnäsbacka.

Ei mitä tahansa rasvaa ketjuihin

Jotakin toki itsekin voi tehdä ja ihan ensiksi ennen kuin pyöräilemään lähtee kannattaisi edes renkaiden tilanne tarkistaa. Onko tarpeeksi ilmaa, ja ovatko renkaat ylipäänsä ehjät.

Ketjut olisi syytä öljytä ja oikealla ketjuöljyllä. Tarinat kertovat, että ruokaöljyäkin on joskus ketjuihin laitettu. Ei toiminut se. Pasi Högnäsbacka muistaa kuulleensa kauhajokelaisesta miehestä, joka laittoi ketjuihin margariinia. Siinäkään ei käynyt hyvin.

Polkupyöriä tuodaan nyt runsaasti keväthuoltoon.
Polkupyöriä tuodaan nyt runsaasti keväthuoltoon.Terhi Varjonen/Yle

Satulan ja ohjaustangon säädöt kannattaa myös vuosittain tarkistaa varsinkin lasten pyörien kohdalla. Mutta myös meidän aikuisten olisi hyvä tarkistaa pyöriemme säädöt, sillä monella on satula ihan liian matalalla.

– Tässä näkee, että monella on niin alhaalla se satula, että polvet ottaa kurkkuun. Ja renkaatkin on tyhjät ja ketjut raksuu, virnistää Högnäsbacka.

Niin ja kaiken tämän tarkistuksen lisäksi pyörä olisi hyvä aina välillä pestäkin.

Lue seuraavaksi