Vanhaan hurahtanut nuoripari kunnostaa rapistuneen talon: ”Rikkinäistä ei kannata vaihtaa”

Koivuniemen nuortaparia ei haittaa, vaikka kodin lattia antaisi vähän periksi. Nurkista saa hieman vetääkin. Se luo vain tunnelmaa.

Nuoripari
Laura ja Frans Koivuniemi kunnostavat vanhaa ikkunaa
Kati Rantala / Yle

Frans ja Laura Koivuniemi varttuivat omilla tahoillaan vanhojen maatalojen lapsina. Hetkellinen hairahdus kaupunkiasumiseen sai heidät ymmärtämään, että uutuutta kiiltävät nurkat eivät ole heitä varten.

– Kaverit sanoivat, että emme me mihinkään uuteen taloon olisi sopineetkaan. Tämä on meidän juttumme, Laura Koivuniemi toteaa.

Tulevalla kodilla on ikää ainakin sata vuotta. Ikkunoitakin siinä on noin sata.

– Kyllä näissä kunnostettavaa riittää. Laskeskelin, ettei varmaan tänä kesänä tule valmista.

Vaatii kärsivällisyyttä

Pariskunta kertoo, että vasara pysyy kädessä, mutta kunnostusprojekti on heillekin melkoinen haaste. Takana on nyt ikkunankunnostuskurssi, mutta muillekin ohjeille on tarvetta. Onneksi suvussa on rakennusmies, joka osaa neuvoa.

– Yritämme tehdä itse kaiken, minkä pystymme. Kärsivällisyyttä se vaatii, mutta sellainen tunne on jo tullut, että uutta emme lähde ostamaan. Rikkinäistä ei kannata vaihtaa. Mieluummin korjaamme, Laura Koivuniemi kertoo.

Talon tuleva emäntä myöntää hurahtaneensa vanhaan.

– Vaikka lattiat saattavat antaa vähän periksi tai jostain kolosta vähän vetää, ei se haittaa. Siitä se vanhan talon tunnelma tulee.

Vanhan kunnostaminen taloudellista

Talon tuleva isäntä Frans Koivuniemi myötäilee vieressä. Hän on täysillä mukana projektissa ja varmistaa, että talouskin on.

– Tein laskelmia ja on lohdullista huomata, että tämä on pitkällä aikavälillä kannattavaa.

Vaikka projekti on vasta alkuvaiheessa, ovat käsityöt alkaneet sujua. Ikkunoiden rapsuttelu, lasien vaihto ja kittaaminen ovat jo antaneet esimakua tulevasta.

– On tullut tunne, että tästä selvitään. Se on lohdullista.