1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Olkiluodon ydinvoimalassa viallisia polttoainesauvoja – sähköntuotanto keskeytyy

Olkiluodon ykkösvoimalasta on löydetty viallisia polttoainesauvoja. Niistä vapautuu jonkin verran radioaktiivisia aineita reaktoriveteen. Ympäristölle ei aiheudu TVO:n mukaan vaaraa.

Kuva: Hannu Huovila / TVO

Olkiluodon ydinvoimalassa Eurajoella on polttoainevaurio. 1-laitosyksiköstä on löydetty viallisia polttoainesauvoja. Niistä vapautuu Teollisuuden Voiman mukaan jonkin verran radioaktiivisia aineita reaktoriveteen, mutta ympäristö ei ole vaarassa.

Myös työntekijöiden saamat säteilyannokset pystytään pitämään sähkötuotannon johtaja Mikko Kososen mukaan alhaisina.

Kosonen pitää tilannetta ikävänä, mutta ei vakavana.

– Vastaavia tilanteita on sattunut laitosten käyttöiän aikana noin 40 kertaa.

Laitosyksikön sähköntuotanto keskeytyy korjaustöiden ajaksi maanantaina 11.4. Seisokki kestää arviolta viikon.

Reaktorista vaihdetaan alustavan arvion mukaan kolme polttoaine-elementtiä. Reaktorisydämessä on yhteensä viisisataa polttoaine-elementtiä. Kussakin on liki sata polttoainesauvaa.

STUK: Ei vaaraa työntekijöille tai ympäristölle

Säteilyturvakeskuksen ydinvoiman valvontaosaston johtaja Kirsi Alm-Lytz kertoo, etteivät vuotavat polttoainesauvat aiheuta vaaraa ydinvoimalan työntekijöille tai ympäristölle. Vastaavanlaisia polttoainevuotoja tapahtuu silloin tällöin.

Sähköntuotannon keskeyttäminen vuotavan polttoainesauvan vuoksi on Alm-Lytzin mukaan kuitenkin harvinaista. Tavallisesti vioittunut polttoainesauva poistetaan vuosihuollon yhteydessä.

– Koska vuotavia sauvoja oli kolme kappaletta ja aika hankalasti reaktoria olisi pystynyt sen jälkeen ajamaan tehotasolla, niin TVO teki päätöksen vaihtaa vialliset sauvat ylimääräisessä seisokissa, Alm-Lytz kertoo.

Yksittäinen vuotava polttoainesauva ei välttämättä siis johda tuotannon keskeyttämiseen.

– Silloin olisi helpompaa sammuttaa yhden vuotavan sauvan kohta reaktorista erikseen.