Ylivieskan kaupunginjohtaja ilkivallan teoista: surullista ja hämmentävää

Ylivieskassa on tapahtunut viime aikoina poikkeuksellisen paljon ikäviä asioita. Esimerkiksi tällä viikolla kaupungille jätettiin sianpäitä. Kaupunginjohtajan mukaan niiden yhteydestä löytyi Ylivieskan tuoreesta pakolaispäätöksestä uutisoiva lehtileike.

Pääsiäisenä Ylivieskassa paloi kirkko. Tällä viikolla kaupungille oli jätetty sianpäitä. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Ylivieskan viimeaikaiset tapahtumat ovat herättäneet hämmennystä ja surua kaupungissa. Ylivieskan kaupunginjohtaja Terho Ojanperä kertoo, että kaupungissa on tapahtunut viime aikoina poikkeuksellisen paljon ikäviä asioita.

Nämä kaikki teot ovat olleet täysin turhia.

Terho Ojanperä

Ojanperä nostaa esimerkeiksi Ylivieskan tuoreen kirkkopalon sekä Raudaskylän kristilliseen opistoon viime vuoden lopulla kohdistuneen ilkivallan.

Opiston seinään heitettiin viime lokakuussa polttoainetta sisältäviä pulloja, joissa oli palava sytytyslanka. Polttoaine ei kuitenkaan syttynyt tuleen. Opistolla opiskeli ilkivaltateon aikaan turvapaikanhakijataustaisia nuoria.

Sianpäiden viereen oli jätetty lehtileike

Viimeisimpänä tapauksena Ylivieskan virastotalon portaille ja paikallislehden toimituksen eteen jätettiin sianpäitä torstaina. Terho Ojanperä ei tiedä varmaa motiivia tälle teolle, mutta arvelee sen voivan liittyä Ylivieskan tuoreeseen päätökseen vastaanottaa oleskeluluvan saaneita pakolaisia.

Ojanperän mukaan sianpäiden yhteyteen oli jätetty aiheeseen liittyvä lehtileike.

– Valtion virastotalon yhteyteen jätetyn sianpään yhteydessä oli kopio lehtiuutisesta. Uutinen koski kaupunginhallituksen päätöstä, jonka mukaan Ylivieska tekee ely-keskuksen kanssa sopimuksen oleskeluluvan saaneiden pakolaisten vastaanottamisesta, kaupunginjohtaja kertoo.

En edes halua miettiä sitä ajatuksenkulkua, mikä tällaiseen tekoon on johtanut.

Terho Ojanperä

Terho Ojanperä sanoo, ettei ymmärrä sitä logiikkaa, mikä tekijällä on ollut.

– Olen sanaton. En edes halua miettiä sitä ajatuksenkulkua, mikä tällaiseen tekoon on johtanut.

Harmittavia ja turhia tekoja

Ylivieskan yli 200 vuotta vanha puukirkko tuhoutui pääsiäispyhinä tulipalossa kauttaaltaan. Teosta epäillään pohjoispohjalaista noin 30-vuotiasta miestä.

Kirkon menettäminen harmittaa kaupunginjohtajaa.

– Menetys oli kulttuurihistoriallisesti mittaamaton, puhumattakaan muistoista, joita ylivieskalaisilla liittyi kirkkoon. Tätä ei voi sanoin kuvailla. Harmittaa. Nämä kaikki teot ovat olleet täysin turhia.