Hyppää sisältöön

Kiinalaismatkailijoita houkutellaan nyt myös maakuntiin – vetonaulana marjastus puhtaassa luonnossa

Myös muut kuin Helsinki haluavat kiinalaiset kylään. Hyvinkää mainostaa Sveitsin alueen puhdasta luontoa kiinalaisille Shanghaissa. Nyt toivotaan, että kiinalaisten täyttämät turistibussit kurvaisivat Helsingin sijasta Hyvinkäälle.

Vapaa marjastusoikeus on tärkeä suomalaisten luonnonkäytön ja maaseutuyrittäjyyden kannalta. Kuva: Yle / Tenho Tornberg

Suurin osa kiinalaisista piipahtaa Suomen matkallaan muutaman tunnin reissun Helsingin keskustassa, jos sielläkään. Mutta nyt kiinalaisten haluttaisiin viipyvän pidempään.

Visit Finland polkaisi viime vuonna liikkeelle Stopover-kampanjan. Sen voimalla pyritään pitämään kiinalaiset Suomessa vähän pidempään.

Tähän saumaan on herätty Hyvinkäällä, joka on päättänyt houkutella kiinalaiset kaupunkiin.

– Aloite on tullut itse asiassa kiinalaisilta. Sieltä on tullut tiedusteluja onko tarjolla matkoja Suomen eri kohteisiin. Siitä lähti idea, pitäisikö tarjota tuotteita kiinalaisille, Uudenmaan Seuramatkojen toimitusjohtaja Jaana Mäkelä sanoo.

Hyvinkään valtti on sijainti, matkaa lentokentälle on vain puolisen tuntia.

Kiinalaisissa hurja mahdollisuus

Kiinalaisturistien määrä kasvoi viime vuonna Suomessa 44 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tammi-marraskuun aikana kiinalaisten yöpymisten määrä pääkaupunkiseudulla oli yli 130 000. Kun mukaan lasketaan hongkongilaiset, nousee yöpymisten lukumäärä yli 145 000:een.

Mäkelän mukaan Hyvinkää ei havittele vain päivämatkaajia, vaan myös kiinalaisia, jotka ovat Suomessa useamman päivän. Pääkaupunkiseudun kehyskuntiin ollaan räätälöimässä aivan omia tuotteita kiinalaisille. Hyvinkää voisi olla aloitusetappi matkalla Lappiin, joka Helsingin ohella kiinnostaa kiinalaisia.

– Meidän pitää tarjota ehdottomasti tätä puhdasta luontoa. Hyvinkäällä on erinomaisia kohteita; Sveitsi, Kytäjä ja Usmi. Kiinalaiset ovat kiinnostuneita muun muassa metsän terveysvaikutuksista. Myös marjastus ja sienestys kiinnostavat ja se, että marjat voi syödä puhtaasta luonnosta suoraa suuhun, Mäkelä korostaa.

Tuntuu, että nyt on tekemisen meininki.

Jari-Heikki Laitinen

Mutta pelkkä luonto ei riitä, kiinalaiset haluavat ostaa muistoja matkalta.

– Shoppailumahdollisuus on ehdoton. Hyvinkäällä sekin onnistuu keskustassa olevan kauppakeskus Willan myötä, Mäkelä sanoo.

Kiinalaiset kuluttavat reissussa rahaa. Kiinalaiset kuluttivat viime vuonna 380 euroa matkailijaa kohden, venäläisten vastaava luku oli 165 euroa.

Kiinaan markkinointimatkalle

Hyvinkäällä on pistetty kiinalaisten suhteen iso vaihde silmään. Hyvinkääläiset matkaavat kevään aikana Shanghain kupeessa olevaan Kunshanin kaupunkiin allekirjoittamaan ystävyyskaupunkisopimuksen ja markkinoimaan Hyvinkäätä matkailukohteena.

Kunshan on sikäli tuttu paikka, sillä siellä sijaitsee Hyvinkäällä kotipaikkaa pitävän hissijätti Koneen tehtaat. Hyvinkäätä markkinoidaan myös kevään Shanghain matkamessuilla.

Tekemisen meininki

Hyvinkään kaupungin elinkeinoasiamies Jari-Heikki Laitisen äänessä paistaa innostuneisuus, kun hän puhuu kiinalaisturisteista.

Erityisen innostunut Laitinen on siitä, että Hyvinkäällä ollaan liikkeellä laajalla rintamalla. Nyt mukana ovat muun muassa luontomatkailuun keskittyneet paikalliset yritykset Hyvinkään Erämatkat ja osuuskunta Willimieli.

– Kaupunki varmistaa, että reitit ovat kunnossa ja paikalliset yritykset tarjoavat räätälöityjä palveluja. Tuntuu, että nyt on tekemisen meininki, Laitinen iloitsee.