Moni juo kesällä lehtimäkeläistä vettä – pieni pullovesifirma ponnistelee kilpailluilla vesimarkkinoilla

Pullotetulla vedelläkin on oma sesonkiaikansa. Lähdevettä myydään eniten isoissa tapahtumissa kuten festivaaleilla, tiedetään lehtimäkeläisessa pullovesiyrityksessä. Valkealammella riittäisi vettä pullotettavaksi rekkakuormakaupalla.

Pullovesi
Vesipullon aihio vasemmalla ja kokonainen oikealla.
Vesipullon aihio vasemmalla ja kokonainen oikealla.Antti Kettumäki / Yle

Lehtimäen Valkealammella on toiminut vuodesta 2003 alkaen Cool West- yritys, joka ostaa alueen vettä Alajärven kaupungilta ja pullottaa sitä. Valtaosa vedestä päätyy kotimaan markkinoille päivittäistavarakauppojen myytäväksi. Ulkomaille ei ole saatu vielä markkinoita avattua kunnolla.

– Talvi on markkinoilla hiljaista aikaa, mutta keväällä jo menekki alkaa kasvaa ja kesällä on täysi tohina päällä. Valtaosa vedestä päätyy kotimaan markkinoille. Ulkomaille on mennyt vain pieniä määriä, sanoo toimitusjohtaja Antti Myllyaho.

Viennin edistämistäkin on mietitty, mutta ulkomaille pitäisi olla enemmän erilaisia juomia.

– Meidän kokoiselle toimijalle ehkä suurin ongelma on siinä, että asikkaat haluavat tuotepaletin. Meillä ei ole tarjota esimerkiksi limonadia ja kivennäisvesiä, vaan hapotonta lähdevettä. Kotimaassa markkinat eivät enää kovin paljoa kasva ja alalla on kova kilpailu.

Eniten vettä menee kaupaksi festivaalijärjestäjille.

Antti Myllyaho.
Antti Myllyaho.Antti Kettumäki / Yle

– Suurissa tapahtumissa tarvitaan vettä ja pullovesi on niissä kätevä kuljettaa mukana.

Vettä "koeputkiin"

Valkealammen alueella on erittäin tuottoisa lähde. Maastopohja on niin hyvä, että vettä riittäisi pulloihin enemmänkin.

– Tämä on erittäin hyvää hiekkaharjualuetta ja alueella on tehty pohjavesikartoitus. Se mukaan täältä saisi 100 rekkakuomallista vettä vuorokaudessa, eikä lähde kuivaisi.

Vesi pakataan paikan päällä puolen litran ja puolentoista litran pulloihin.

– Aihiot tulevat saman kokoisena kuin koeputki. Ne lämmitetään ja puhalletaan suoraan pulloksi eli yksinkertainen prosessi. Sen jälkeen se täytetään ja korkitetaan ja vesi on valmiina markkinoille, kertoo Antti Myllyaho.