Video: Suomen korkeimmat tuulivoimalat nousevat Jokioisille – valtavat lavat kurottavat 210 metriin

Suomen korkeimmat tuulivoimalat nousevat Tyrinselälle Jokioisilla Lounais-Hämeessä. Valmistuttuaan kunkin neljän voimalan lavat ulottuvat 210 metrin korkeuteen maanpinnasta.

tekniikka
Yle Uutiset Häme: Suomen kookkain tuulivoimala numeroina
Yle Uutiset Häme: Suomen kookkain tuulivoimala numeroina

Kanta-Hämeen ensimmäisen tuulivoimapuiston rakentaminen on käynnissä Jokioisilla. Tyrinselälle on rahdattu erikoiskuljetuksilla pitkiä ja painavia voimaloiden osia, joita nostetaan pala palalta noin 150 metrin korkeuteen.

Jokioisille rakennettavat tuulivoimalat ovat kooltaan Suomen suurimpia. Kun tuuliturbiinin lapa on pystyssä, sen kärki nousee 210 metriin, ja lavat pyörivät maksimissaan 250 kilometrin tuntinopeudella. Muutkin osat ovat massiivisia: esimerkiksi yksi alapalkki painaa noin 80 tonnia.

Yhden voimalan teho on kolme megawattia eli teholtaan Tyrinselän voimalat eivät ole Suomen suurimpia. Ne ovat kuitenkin Suomen hiljaisimpia, lähtöääneltään 104,5 desibeliä.

Tuulesta halutaan ottaa irti maksimaalinen hyöty mahdollisimman korkeilla tuuliturbiineilla. Valmistuttuaan nämä neljä tuuliturbiinia jauhavat sähköä suunnilleen pienen kaupungin tarpeen verran.

Saksalaisen Nordexin valmistamat voimalat tuottavat sähköä vuodessa noin 45 gigawattituntia. Megatuuli Oy investoi Jokioisille noin 26 miljoonaa euroa. Tuulivoimalat kytketään sähköverkkoon ensi kesänä.