1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Putkiohjaus? Eteenpäinmenoasiakirja? Ministeri Vehviläinen suomentaa sote-uudistuksen hankalat termit

Vuosisadan sosiaali- ja terveysalan reformi näyttää pistävän myös suomen kielen uusiksi. Ministeri Vehviläinen myöntää ongelman.

Kuva: Yle

Sote-uudistuksen terminologia on kimurantin konsulttikielen kultakaivos. Ministeri Anu Vehviläinen (kesk.) suomensi Politiikan avokonttorissa vaikeimmat termit.

Sotea johtava reformiministerityöryhmä esitteli neuvottelutuloksensa viikolla. Lopputulos on kymmenkunta sivua virkamieskielen munkkilatinaa. Vuosisadan sosiaali- ja terveysalan reformi näyttää pistävän myös suomen kielen uusiksi.

Ministeri myöntää ongelman. Uudistajat ovat jo itse niin syvällä terminologisessa viidakossa, että aina ei muisteta, etteivät hallintoalamaiset ymmärrä lopputuloksesta höykäsenpölähtävää.

Politiikan avokonttorrissa ministeri Vehviläinen antoi muutamasta keskeisestä termistä oman suomennoksensa parhaan ymmärryksensä mukaisesti.

1. Elinvoimayhteisö = Se voi tarkittaa vaikka kuntaa. Sen vastakohta on näivettyvä kunta. Elinvoimayhteisössä on paljon ihmisiä ja hyvä tekemisen meininki.

2. Heijastumapinta = Tämä voi tarkoittaa monia asioita. Monelle tulee mieleen kirkas järvenpinta. Kuvaileva termi. Sotessa sitä käytetään täydentävänä terminä sanalla seuraus.

3. Putkiohjaus = liittyy mihin tahansa hallinnonalaan. Tarkoittaa, että ministeriöstä suoraan ja tiukasti ohjataan rahalla ja tiukalla ohjeistuksella, eikä anneta paikallisesti ja alueella päättää, miten se asia tehdään. Ei tavoiteltava asioiden tila.

4. Eteenpäinmenoasiakirja = Perhe- ja peruspalvelu Juha Rehula (kesk.) on varmaan ajatellut, että hän tekee ennätyksen mahdollisimman pitkässä sanassa. Ehkä hän tarkoitti myös sitä, että pitää olla tietty suunta.

5. Solidaarisuusperiaate (ministeri Vehviläisen oma suosikkitermihirviö) = Kaikilla ihmisillä on julkisen vallan puolelta turvattu tietyt perusoikeudet ja -palvelut.

Vehviläisen mukaan sote-dokumentit pursuavat myös kankeita ja liian pitkiä virkkeitä - tyypillistä byrokraattista kanslia- ja konsulttikieltä. Tähän hänellä on valmis selitys.

– Meillä on ehkä ollut vähän liian pisteitä käytössä. Täytyy mennä katsomaan valtiovarainministeriön arkistoon, jos sieltä löytyisi enemmän pisteitä. Niitä voitas jatkotyössä ottaa enemmän käyttöön, ministeri pohti Politiikan avokonttorissa.