1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Verottajat pitävät hätäkokouksen Panaman papereista

Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD pitää ensi viikon keskiviikkona verottajien hätäkokouksen mediaan vuodettujen Panama-asiakirjojen takia, kertoo Financial Review -lehti. Suomen verohallinto osallistuu kokoukseen.

Kuva: Jakob Gruber / AOP

Australian veroviranomaiset ovat kutsuneet koolle taloudellisen yhteistyön järjestön OECD:n hätäkokoukseen. Verottajien kokous järjestetään keskiviikkona Pariisissa, kertoo australialaislehti Financial Review. (siirryt toiseen palveluun)

Kokouksen tarkoituksena on jakaa tietoa ja keskustella mediaan vuodetuista Mossack Fonsecan asiakirjoista.

Australian veroviranomainen ATO on Financial Reviewn mukaan kertonut, että se on aiemmin saanut käsiinsä Mossack Fonsecan asiakirjoja, joiden perusteella se tutkii 800 australialaista veronmaksajaa.

Suomen verohallinto on ilmoittanut, että se osallistuu Pariisin kokoukseen.

Maailman verohallinnot keskustelevat yhteistyöstä

Korruption vastaisen Transparency International Suomi -järjestön puheenjohtaja Jarmo Mielonen arvioi, että kokouksessa voidaan keskustella eri maiden verohallintojen välisestä yhteistyöstä ja siitä, miten tietojen vaihto voisi parhaiten käytännössä toimia.

Mielosen mukaan on olemassa mahdollisuus, että eri maat voisivat perustaa yhteisiä tutkintaryhmiä. Hänen mukaansa OECD-maiden allekirjoittama monikansallinen virka-apusopimus mahdollistaa samanaikaiset tarkastukset useammassa maassa yhteisen projektin puitteissa.

– Yhtenä mahdollisuutena on, että jos maat pääsevät sopimukseen, niin tietoja voitaisiin yhdessä käsitellä ja jakaa niille maille, joita tiedot koskevat, sanoo Mielonen.

Jos tiedoista paljastuu monikansallisia yhteyksiä, niin Mielosen mukaan niiden selvittäminen yhdessä eri maiden viranomaisten avulla voisi olla mahdollista.