1. yle.fi
  2. Uutiset

Pandoran lipas kiehtoo tutkijoita: Pahaenteinen arvoitus sumentaa järjen

Olemme valmiita uhraamaan hyvinvointimme hetken mielijohteesta, jotta saisimme tiedonjanomme tyydytettyä.

tiede
Reikäisestä ikkunaluukusta valo tunkeutuu huoneeseen.
Seppo Sarkkinen / Yle

Kuvittele käsiesi ulottuville kuulakärkikynä. Et tarvitse sitä mihinkään, mutta sinulle on kerrottu, että kynän naksauttaminen saattaa aiheuttaa sähköiskun. Kokeiletko?

Aika moni kokeilee, vaikka saavutettavissa ei ole mitään ilmeistä hyötyä – lukuun ottamatta sähköiskuun liittyvän arvoituksen ratkaisemista.

Chicagon ja Wisconsinin yliopiston tutkijat osoittavat Psychological Science -julkaisussa (siirryt toiseen palveluun), että syvältä kumpuava tiedonjano saa meidät tekemään joskus tyhmyyksiä. Uteliaisuus yksinkertaisesti syrjäyttää järkevän puntaroinnin hyötyjen ja riskien välillä.

Eräässä kokeessa tarkkailtavina olleet opiskelijat tiesivät, että punaisella tarralla merkityt viisi kynää aiheuttavat sähköiskun, vihreällä merkityt viisi kynää eivät. Ryhmä naksautti keskimäärin yhtä vihreää ja kahta punaista kynää.

Toinen ryhmä sai eteensä pelkästään keltaisia kyniä eikä siten tiennyt, saavatko he iskun vai eivät. Porukka päätyi naksauttamaan keskimäärin viittä kynää kymmenestä.

– Aivan kuten uteliaisuus pakotti Pandoran avaamaan lippaan varoituksista huolimatta, uteliaisuus voi houkutella meidät tavoittelemaan tietoa, jolla on pahaenteiset seuraukset, sanoo Bowen Ruan Wisconsinin yliopistosta tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Toisesta kokeesta saadut havainnot vihjaavat, että pysähtyminen pohtimaan seurauksia vaimentaa tiedonjanoa. Kun osallistujia pyydettiin miettimään, millainen olo heille tulee valinnan jälkeen, he päätyivät klikkailemaan vähemmän – ja tunsivat itsensä iloisemmiksi jälkikäteen.

Uteliaisuus on useimmiten eteenpäin ajava ja hyödyllinen ominaisuus. Samalla se on niin vahva, että järki saattaa sumentua.

– Toivottavasti tutkimuksemme lisää huomiota tiedonhankinnan riskeihin tänä informaation aikakautena, toteaa Ruan.

Lue seuraavaksi