Espanjan entiselle Suomen-suurlähettiläälle vaaditaan vankeutta

Syytteiden mukaan entinen lähettiläs Marcos Vega Gómez palkkasi omavaltaisesti lähetystöön filippiiniläisen ja etiopialaisen työntekijän, joilla ei ollut työ- eikä oleskelulupaa Suomeen.

Ulkomaat
Tapauksesta on uutisoitu laajasti Espanjassa. Tässä kuvankaappaus uutisesta El Mundo -lehden verkkosivuilta.
Tapauksesta on uutisoitu laajasti Espanjassa. Tässä kuvankaappaus uutisesta El Mundo -lehden verkkosivuilta.El Mundo

Espanjassa syyttäjä vaatii maansa entiselle Suomen-suurlähettiläälle Marcos Vega Gómezille jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistusta julkisten varojen ja virka-aseman väärinkäytöstä sekä asiakirjaväärennöksestä.

Syytteiden mukaan Vega Gómez palkkasi vuonna 2011 omavaltaisesti Espanjan Helsingin-suurlähetystöön keittiö- ja siivoustehtäviin kaksi naista, filippiiniläisen ja etiopialaisen, joilla ei ollut työ- eikä oleskelulupaa Suomeen.

Harhauttavat työsopimukset

Turistiviisumilla Suomeen tuotujen naisten lentoliput Vega Gómez maksoi Espanjan ulkoministeriön rahoilla, ja laati ministeriölle harhauttavat työsopimukset, joiden mukaan naisten palkat olisivat 1 200 ja 1 400 euroa kuussa.

Naisille itselleen hän laati kuitenkin erilaiset työsopimukset, joissa palkka oli 800 euroa ja työvelvoite pitempi. Kuukausipalkan erotuksella hän aikoi palkata vielä kolmannen naistyöntekijän henkilökohtaiseksi palvelijakseen suurlähettilään residenssiin, syyttäjä sanoo.

Näillä perusteilla syyttäjä vaatii Vega Gómezille 6–10 vuoden vankeustuomiota, 30 000 euron sakkoa ja yli 20 vuoden virkakieltoa.

Jutun suullinen käsittely pidettiin tällä viikolla madridilaisessa tuomioistuimessa, ja asia jäi odottamaan tuomarin ratkaisua.

Lopetti henkilöstön verovapaat ostot

Vega Gómez ei sinänsä kiistä syytteitä, mutta sanoo, että olisi maksanut henkilökohtaisen palvelijansa palkan omilla varoillaan.

Hän pyytää vapauttavaa tuomiota, koska vakuuttaa halunneensa vain edustaa hyvin Espanjaa asemamaassa, jossa oli vaikea löytää sopivaa henkilökuntaa.

Lisäksi hän katsoo joutuneensa suurlähetystön silloisen hallintopäällikön koston uhriksi, koska oli lakkauttanut pankkitilin, jolla lähetystön henkilökunta hankki Suomessa verovapaasti alkoholijuomia ja polttoaineita.

Diplomaateilla on oikeus verovapauteen, mutta tilin avulla siitä pääsi nauttimaan lähetystön koko henkilökunta.

Vega Gómez sanoo määränneensä sulkemaan tilin, minkä jälkeen hallintopäällikkö kostoksi paljasti ministeriölle hänen menettelynsä henkilöstön palkkaamisessa.

Lähettiläs kutsuttiin kotiin vuonna 2012

Espanjasta lähetettiin Helsinkiin tarkastajia elokuussa 2011. Suurlähettiläs kutsuttiin kotiin alkuvuodesta 2012, ja hän on siitä asti ollut suljettuna pois työtehtävistä.

Hallintopäällikköä vastaan ei nostettu kanteita, vaan hänet siirrettiin toiseen lähetystöön Aasiaan.

Marcos Vega Gómez ehti olla Helsingissä vain kymmenen kuukautta. Suomi oli hänen toinen suurlähettiläspaikkansa. Aiemmin hän oli ollut maansa suurlähettiläs Jemenissä.

Vega Gómezin oikeusjutusta ovat kertoneet Espanjassa monet lehdet. Hän on asianajajansa kanssa myös itse halunnut tuoda asiaansa esiin.

Espanjan ulkoministeriö ei halua kommentoida asiaa, koska se on oikeuskäsittelyssä.