Kehitysvammaisten nuorten Suomi-tekoja: ”Kerro aina kiusaamisesta ja käyttäydy kunnolla"

Oppimisyksikkö Lampun uutisluokkalaiset ottivat Suomi-tekoja haasteen vastaan. Nuoret haluavat kitkeä koulukiusaamisen ja saada kehitysvammaisille enemmän tuettua opiskelua ja paikkoja, joissa voi harjoitella itsenäistymistä. Näin Suomesta saataisiin heidän mielestään parempi paikka elää.

Suomi-tekoja
Nuori tyttö kasvokuva
Oppimisyksikkö Lampun uutisluokkalaiset ottivat Suomi-tekoja -haasteen vastaan. Nuoret haluavat kitkeä koulukiusaamisen ja väkivaltaisuudet pois.

- Väkivaltaisuudet pitäisi lopettaa Suomesta kokonaan. Se on vaarallista, sanoo Antti Vuorikivi Lyhty ry:n oppimisyksikkö Lampusta Helsingissä.

- Ihmisten pitäisi käyttäytyä kunnolla ja rauhallisesti. Voi sanoa itselleen, että nyt rauhoitu, hän jatkaa.

Opiskelukaveri Kaarlo Hämäläinen haluaa koulukiusaajien katsovan peiliin.

- Se on paha asia kouluissa ja se pitäisi lopettaa. Monille tulee paha mieli ja ikävä olo.

Kiusaamista kokevan tai näkevän pitää Hämäläisen mukaan heti ilmoittaa asiasta.

- Rehtorin kansliaan, tai opettajaa repimään hihasta.

Jessica Rasila nostaa esiin kaksi kehitysvammaisia koskevaa tärkeää asiaa. Tuettua opiskelua ja Lampun kaltaisia itsenäistymisen paikkoja pitäisi olla tarjolla enemmän. Toisaalta eläkkeitä ei saisi ainakaan pienentää.

- Rahaa tarvitaan asunnon maksamiseen. Eläkeläiset joutuvat pulaan, että millä maksetaan vuokra ja laskut - ja jos vielä haluaa matkustaa jonnekin, Jessica sanoo.

- Kehitysvammaisille nuorille pitäisi olla enemmän paikkoja, joissa voi opetella arjen asioita ja itsenäistyä, esittää Jessica yhtenä parannusehdotuksena.

Veera Jussila, Yle Uutisluokka