Hyppää sisältöön

Koululaiset haluaisivat lasagnea ja tortilloja useammin – silti perusruokakin maittaa

Vaasan koululaiset ovat varsin tyytyväisiä heille tarjottuun ruokaan. Uusimman kyselyn mukaan koululaiset ovat tyytyväisimpiä henkilökunnan palveluun, ruokasalien viihtyisyyteen ja ruokailuun käytettävään aikaan. Ruoan mausta ja ulkonäöstä koululaisilta herui pienimmät pisteet.

Kuva: Anna Wikman / Yle

Vaasan koululaisille tehdyn vuosittaisen kyselyn mukaan tavallinen perusruoka piti edelleen hyvin pintansa lasagnen rinnalla.

Muiden muassa Isolahden koululla mahtavissa padoissa valmistuu tämän tästä koululaisten yhtä suosikkiruokaa, nakkikastiketta.

– Se on ehdottomasti hyvin pidetty ruoka ja menee kaupaksi paremmin kuin jopa lihakastike, sanoo keittiöpäällikkö Liisa Mäenpää.

Koululaiset saivat taas kerran arvioida heille tarjoillun ruoan laatua ja maistuvuutta. Tulokset ovat ihan kohtuullisia. Asteikolla 1-5 Vaasan ruokapalvelu sai todistukseensa hyvän 3+.

Tyytyväisimpiä koululaiset ovat henkilökunnan asenteesen, ruokasaleihin ja syömiseen käytettävään aikaan. Ruoan maku ja ulkonäkö jäävät hieman vähemmälle. Arvosana niiden kohdalla jäi alle kolmosen.

Lasagnea toivotaan useammin

Kokonaisuudessa koululaiset ovat ruokaansa tyytyväisiä ja haluavat syödä varsin monipuolisesti.

– Kyllä he ovat tyytyväisiä ihan tähän perusruokaan. Keitot käyvät hyvin kaupaksi. Hernekeitostakin jotkut tykkäävät ja jotkut eivät, kertoo kyselyn tuloksista kaupungin ruokapalvelujohtaja Kirsti Mylläri.

Toivelistalle pääsivät toki pitsa, tortillat ja lasagne. Eniten hinkua oli lasagnen perään, mutta ei sitäkään joka päivä haluta.

– Suuri haaste on saada kaikki tyytyväiseksi joka päivä. Ei se aina onnistu, mutta pääasia on, että lämmintä ruokaa on tarjolla ja salaattia sekä leipää ellei pääruoka satu miellyttämään, tuumii Kirsti Mylläri.

Pääosin lähiruokaa

Vaasan ruokapalvelu tuottaa joka päivä kaikkiaan 12-tuhatta ruoka-annosta koululaisille ja vanhuksille. Rahaa kuluu raaka-aineiden hankintaa 4 miljoonaa euroa vuodessa.

Hämmästyttävältä kuulostaa tieto, että  raaka-ainekulut ovat 1 euro annosta kohden. Ruokatarvikkeet hankitaan suurelta osin lähikunnista.

Perunat tulevat Laihialta, Sulvalta ja Jepualta. Lihat tulevat kotimaisilta lihataloilta ja maito Valiolta. Leivät leipoo mustasaarelainen yritys ja marjat hankitaan Ilmajoelta.

.
.