1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lisää suurpankkeja syyniin Panama-paljastuksista Ruotsissa

Ruotsin pankkivalvoja tutkii Nordean lisäksi myös kolmen muun pankin toiminnan Panama-vuotojen takia.

SEB pankilla on sivutoimipiste myös Helsingissä. Kuva: Henri Iaksson / AOP

Nordea on ollut jo monta päivää kovan kritiikin ja kohun kohteena Panama-vuotoihin liittyvien paljastusten takia. Vyyhti paisuu Ruotsissa, sillä pankkeja valvova viranomainen Finansinspektionen ilmoitti ulottavansa tutkinnan pankkien toiminnasta veroparatiisimaissa myös Handelsbankeniin, Skandinaviska Enskilda Bankeniin (SEB) ja Swedbankiin.

– Olemme päättäneet, että meneillään oleva tutkinta koskee myös Handelsbankenia, SEB:tä ja Swedbankenia, kertoo lehdistövastaava Peter Svensson Ruotsin finanssivalvonnasta Dagens Nyheterissä.

Ruotsalaislehdet Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) kertovat verkkosivuillaan, että finanssivalvoja viittaa tiedotusvälineiden tietoihin, joiden mukaan myös kyseisten kolmen pankin nimet esiintyvät vuodetuissa asiakirjoissa. DN:n mukaan niiden esiintyvyys on kuitenkin huomattavasti vähäisempää kuin finanssikonserni Nordean.

– Sen vuoksi on tarpeellista, että ulotamme työn myös näihin pankkeihin, sanoo Svensson.

Ruotsin finanssivalvonta painottaa, että tutkinta ei tarkoita, että pankkien toiminnasta olisi löydetty jotain epäilyttävää. Svenssonin mukaan selvitysten tekeminen vie viikkoja, kuukausia tai jopa kauemmin.

Pankeissa jo omia selvityksiä

SEB-pankin lehdistöpäällikön mukaan on luonnollista, että pankkivalvoja kysyy asioita kaikilta pankeilta.

– Sen enempää kommentoitavaa meillä ei ole. Vastaamme niihin kysymyksiin, joita meille esitetään, sanoo SEB:n lehdistöpäällikkö Laurence Westerlund.

Hän painottaa, että SEB ei anna asiakkailleen neuvontaa, jonka tarkoitus on auttaa veronkierrossa.

Swedbank kommentoi Dagens Nyheterissä, että selvityksissä ei ole mitään "kummallista". Pankki kertoo myös aloittaneensa oman sisäisen selvityksen, miten pankissa on toimittu.

Handelsbankenin lehdistöpäällikkö Johan Wallqvist sanoo, että myös Handelsbankenissa on jo joitakin päiviä ollut käynnisssä oma mittava sisäinen tarkastus. Panama-asiakirjoissa on 576 osumaa Handelsbankenista.

Handelsbanken sanoo SEB:n tapaan, ettei se tarjoa veroneuvontaa, joka rikkoisi verolakeja.

Eilen Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos vastasi ensimmäistä kertaa toimittajien Nordeaa koskeviin kysymyksiin. Hänen mukaansa Nordea ei ole tehnyt mitään väärää.  

Nordean tavoin kyseiset kolme muuta pankkia toimivat myös Suomessa.