1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Topin punainen mopo kääntää päät – kyytiin mahtuu pino tuoleja ja kolme pöytää

Tavara- tai lavamopoja on Suomessa vähän. Tavaramopo ei kulje kovaa, mutta sillä pystyy kuljettamaan yllättävänkin isoja lasteja. Iittiläinen tavaramopon omistaja esittelee oman kolmipyöräisen menopelinsä videolla.

Mies ja tavaramopo
Topi Hietanen tekee tavaramopollaan muun muassa marjastusretkiä. Mopo kiinnostaa ohikulkijoita.

Kun Topi Hietanen lähtee ajelulle punaisella, minikokoisen kuorma-auton näköisellä kolmipyöräisellä mopollaan, moni katsoo perään. Hietasesta etenkin pienten lasten reaktiot ovat hauskoja.

– He osoittavat sormella ja kääntävät päätä, kun mopo menee ohi, hän kuvailee.

Ei ole ihme, että Hietasen Piaggio APE herättää huomiota, sillä ne ovat Suomessa harvinaisia. Pienellä moottorilla varustettu ajopeli, kuten Hietasella, rekisteröidään mopoksi ja tehokkaampi kolmipyöräksi. Tämän vuoksi tavaramopojen tarkka lukumäärä ei ole tiedossa.

Hietanen osti omansa käytettynä kahdeksan vuotta sitten.

– Kävin Kuusankoskella ja siellä kuusen alla seisoskeli tuollainen mopo. Meni muutama vuosi ja se oli aina vaan siellä, ja sitten se rupesi kiinnostamaan minua. Tein tarjouksen ja se jäi minun käteeni sitten, hän kertaa.

Hyvin mahtuu

Topi Hietasen tavaramopon peräkoppiin mahtuu esimerkiksi pino muovisia puutarhatuoleja ja kolme pöytää. Kuljettaja on sateelta suojassa ohjaamossa.

Mopo kulkee yhtä kovaa taakse- kuin eteenkinpäin. Huippunopeus on 40 kilometriä tunnissa.

Verkkainen kyyti ei Hietasta haittaa, vaan hänestä on hauska ajella välillä niin, että maisemiakin ehtii katsella. Tavaramopolla hoituvat marjastusreissut, mutta silloin tällöin hän ajelee mopolla myös pidempiä retkiä maakunnassa.

Harrastus nousee hintoihinsa, sillä esimerkiksi pelkästään vakuutus maksaa kolmisen sataa euroa vuodessa. Hietanen ei silti luopuisi hevillä tavaramopostaan.

– Eihän tämä järkevää ole, mutta mikä tässä elämässä on järkevää, hän nauraa.