Maistuisiko merimetso? ”Maku muistuttaa riistaa ja maksaa”

Moni metsästäisi saariston riitakapulaa merimetsoa mielellään, jos siihen saisi luvan. Vaan olisiko siitä ruokalistalle?

Kotimaa
Merimetson poikasia.
Jari Pelkonen / Yle

Merimetso aiheuttaa tunnekuohuja puolesta ja vastaan. Lintu on suojeltu. Entä jos sitä saisi vapaasti metsästää ruokalautaselle?

– Merimetso olisi merilintujen tapaan aivan metsästettävä laji siinä missä esimerkiksi haahkat. Sen liha on varsin syötävää, tietää järjestöpäällikkö Teemu Simenius Suomen metsästäjäliitosta.

Hän on päässyt maistamaan merimetson lihaa poikkeusluvalla tehdyn metsästyksen päätteeksi. Hän vertaa makua suomalaisille hyvinkin tuttuun raaka-aineeseen.

– Siinä on riistamainen, maksaan vivahtava maku. Muuten se on ihan normaalia punaista lihaa, Simenius kuvailee.

Metsästys sallittu muualla Itämerellä

Vaikka Suomessa merimetsoon ei saa koskea, voi se olla herkkua muualla Itämeren rannikoilla.

– Merimetsoja metsästetään ainakin vahinkoperusteisesti monin paikoin. Siitä ei kuitenkaan ole tietoa, kuinka suuri osa päätyy lautaselle.

Teemu Simenius Metsästäjäliitosta arvioi, että jos tilanne olisi Suomessa toinen, voisi merimetso saavuttaa kohtalaisen suosion ruokalistoilla.