1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tietosuojavaltuutettu: Sebastian Tynkkysen järjestämä nimienkeruu ei ollut laitonta

Tietosuojavaltuutettu tyytyy antamaan perussuomalaisten Sebastian Tynkkyselle ohjausta henkilötietojen käsittelyssä. Puolue rankaisi Tynkkystä viime syksynä potkuilla, kun Tynkkynen julkaisi kriisikokousta kannattavien perussuomalaisten nimiä internetsivuillaan. Potkut peruttiin myöhemmin.

Reijo Aarnio Kuva: Yle

Sebastian Tynkkysen käynnistämä nimienkeruu perussuomalaisten kriisikokouksen järjestämiseksi viime syksynä ei ollut laiton. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan nimen kerääminen poliittiseen adressiin voi olla perusteltua poliittisessa toiminnassa. Nimet voidaan julkaista internetissä, jos suostumus julkaisuun on annettu tietoisesti.

Tietosuojavaltuutettu lopetti kohutun nimilistan laittomuuden selvittämisen sen jälkeen kun hän sai Tynkkyseltä selvityksen tapahtumista. Aarnio katsoo, että asia ei enää anna aihetta toimenpiteisiin. Hän on jo aiemmin selvityspyyntönsä yhteydessä ohjeistanut Tynkkystä siitä, miten henkilötietoja tulisi käsitellä.

Tynkkynen ei käyttänyt nimienkeruussa puolueen jäsenrekisteriä, vaan vetoomukseen osallistuneet kirjoittivat haluamiaan tietoja internetin kyselylomakesivulle. Sivulta oli linkki Tynkkysen kotisivuille. Kotisivuilla päivitettiin adressia ja sieltä näki, ketkä olivat jo allekirjoittaneet vetoomuksen.

Puolueet tietosuojavaltuutetun oppiin

Tynkkynen poisti nimet internetistä sen jälkeen, kun puoluehallitus oli hylännyt vaatimuksen järjestää kriisikokous perussuomalaisten jatkosta hallituksessa.

Tietosuojavaltuutettu korostaa, että hänellä ei ole toimivaltaa arvioida asian yksityisoikeudellista puolta eikä sitä, oliko Tynkkysen puolueesta erottaminen laillista. Tietosuojavaltuutetun päätös koskee vain henkilötietojen käsittelyä ja sen lainmukaisuutta.

Tietosuojavaltuutettu selvittää laajemminkin henkilötietojen käyttöä puoluetoiminnassa. Hän aikoo keskustella puolueiden edustajien kanssa tietojen käytöstä ja EU:n uudesta tietosuoja-asetuksesta vielä ennen kesää.

Nimienkeruu toi potkut puolueesta

Puoluehallitus erotti perussuomalaisten kolmantena varapuheenjohtajana ja nuorisojärjestön puheenjohtajana toimineen Tynkkysen puolueesta lokakuussa nimilistan julkistamisen vuoksi.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan Tynkkynen julkisti arkaluonteista tietoa puolueen jäsenistä.

Tynkkynen otettiin takaisin puolueeseen tammikuun lopulla ja samalla hän luopui varapuheenjohtajuudesta.