1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Leuanvetäjä Anne-Elina ja salaperäinen Nico ovat Suomen kovakuntoisimmat sotilaat

Aliupseerioppilas Anne-Elina Kinnunen Porin prikaatista Säkylästä ja salaperäinen Merivoimien urho Nico nappasivat voitot kaikkien aikojen ensimmäisessä Military Cross Training -kisassa Jyväskylässä. Kovakuntoisimpien soitilaiden tittelistä kisasi neljä naista ja reilu 30 miestä. Kisassa mitattiin fyysistä voimaa, kestävyyttä ja taitoa neljässä lajissa.

urheilu
Anne-Elina Kinnunen Porin prikaatiista Säkylästä voitti ensimmäisen Military Cross Training –kisan naisten sarjan.
Anne-Elina Kinnunen Porin prikaatiista Säkylästä voitti ensimmäisen Military Cross Training –kisan naisten sarjan.Isto Janhunen / Yle

Vanhaan paperitehtaaseen syntyneessä crossfit-hallissa jännitys väreilee aamupäivällä ilmassa ja hiki haisee. Nyt etsitään Suomen kovakuntoisinta sotilasta kaikkien aikojen ensimmäisessä Military Cross Training –kisassa.

Kaikki 33 raavasta miestä ja neljä kovakuntoista naista puuskuttavat voimakkaasti, kun takana on ensimmäinen laji sisätriathlon. Se koostui 500 metrin laitehiihdosta, 750 metrin säkkijuoksusta ja kilometrin soudusta soutulaiteella.

Naisten sarjassa mestaruutta lähti tavoittelemaan vain neljä kisaajaa. Aliupseerioppilas Anne-Elina Kinnunen Porin prikaatista Säkylästä yllättyi menestyksestään ensimmäisessä lajissa, triathlonissa.

– Täysiä vedettiin, soutu oli pahin, säkkijuoksu sujuin hyvin ja siinä olin koko ajan johdossa. Sitä on tuolla metsässä juostu taisteluvarustus päällä ja se on auttanut tähän lajiin.

Treeniksi riitti intti

Kisaan Kinnunen valmistautui olemalla intissä, jossa liikuntaa on aika paljon. Hän harrastaa myös punttilajeja. Omat päälajit ovat kilpaleuanveto ja penkkipunnerrus.

– Crossfit on vain hauskanpitoa, tässä kyllä kehittyy nopeasti ja sen huomaa helposti, pohdiskeli Kinnunen.

Miesten triathlonkisassa oman eränsä voitti luutnantti Joonas Kouvo Karjalan prikaatista Kouvolasta. Kilpakumppaneiden tasoa hän arvioi erittäin kovaksi.

– Ei voinut himmailla sekuntiakaan, mutta oman erän kärkeen se riitti. Pahin oli soutu, sen loppupuolella huomasi, että voimat alkoi olla käytetty. Onneksi jaksoin loppuun asti painaa. Hiihdossa olin vasta viides, mutta juoksuosuudella pystyin kompensoimaan, analysoi Kouvo suoritustaan.

Luutnantti Joonas Kouvo Karjalan prikaatista ja majuri Toni Horila Pääesikunnasta.
Luutnantti Joonas Kouvo Karjalan prikaatista ja majuri Toni Horila Pääesikunnasta.Isto Janhunen / Yle

Ei voimaa vaan kovaa kuntoa

Military Cross Training –kisa koostuu neljästä eri vahvuuksia vaativasta lajista. Jyväskylässä kisattiin ensimmäistä kertaa valtakunnallisella laajuudella.

– Liitolla oli 90-luvalla Supersotilas -kisa, jolloin etsittiin vastaavasti kovinta sotilasta, mutta lähestulkoon voimamies –kisaa muistuttavalla tavalla. Nyt on otettu mallia crossfitin suunnalta, kertoo toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo Suomen Sotilasurheiluliitosta.

– Pitkäkestoinen sisätriathlon mittaa kestävyyttä, MCT total mittaa voimaa perinteisellä raudan nostolla, kuntopallon heitto ja kahvakuulan heiluttelu mittaa tarkkuutta ja liikkuvuutta. Viimeinen laji on kilpailijoille arvoitus ja se julkaistaan juuri ennen suorituksen tekemistä, kuvailee kilpailunjohtaja Timo Kuitunen.

Sotilasurheilu virkosi jatkosodassa

Sotilasurheilulla on Suomessa pitkät perinteet sotavuosista alkaen. Talvisodan tiimellyksessä ei ehditty urheilemaan. Jatkossodassa urheiluelämä virkosi vasta asemasodan aikana. Siitä alkaen joukko-osastot järjestivät omia kilpailuja. Isojakin kisoja järjestettiin – muun muassa divisioonien välinen Kannaksen poikkihiihto.

Sotilasurheiluliitto syntyi 60-luvun lopulla ja samalla alkoi vahva kilpailutoiminta. Nykyisin liitto järjestää 15 mestaruuskilpailua ja toistakymmentä muuta liikuntatapahtumaa vuodessa.

– Nyt sotilasurheilun suosikkeja joukkuelajeissa ovat jääkiekko ja salibandy. Yksittäisissä lajeissa golf on sangen suosittu ja uutena lajina frisbeegolf on noussut etenkin varusmiesten parissa todella suosituksi, listaa Jouni Leppäsaajo.

Toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo Suomen Sotilasurheiluliitosta.
Toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo Suomen Sotilasurheiluliitosta.Isto Janhunen / Yle

Majuri haastoi nuorempiaan

Military Cross Training –kisan konkareihin lukeutuu majuri Toni Horila Pääesikunnasta Helsingistä. Hänellä on crossfit- ja maastopyöräilytaustaa. Haastavimmaksi Horila ennakoi voimaosuutta ja piti vahvuutenaan yleistä kestävyyskuntoa.

– Tämä on normijumpaa, ei hirveesti jännitä, tuumi majuri Horila ennen kisaa.

Majuri ei halunnut ennen kisaa veikata kuka on miesten sarjan kovakuntoisin sotilas Suomessa.

– Toivottavasti se en ole minä, koska silloin nuoremmilla olisi paljon treenattavaa, lohkaisi majuri Horila.

Majurin toive toteutui neljän lajin jälkeen iltapäivällä. Voiton vei nuoruuden innolla Merivoimien Nico E. Naisten sarjassa jyräsi myös nuoruus. Varusmiespalvelusta suorittava Anne-Elina Kinnunen voitti neljästä lajista kolme.

Majuri Toni Horila Pääesikunnasta näytti mallia nuoremmille.
Majuri Toni Horila Pääesikunnasta näytti mallia nuoremmille.Isto Janhunen / Yle

Military Crossfit Training, naisten kärkikolmikko

1. Anne-Elina Kinnunen, Porin prikaati2. Marke Hietapakka, Maanpuolustuskorkeakoulu3. Sini Kouri, Maavoimien esikunta

Naisten kärkikolmikko: Marke Hietapakka (vas.), Anne-Elina Kinnunen ja Sini Kouri.
Naisten kärkikolmikko: Marke Hietapakka (vas.), Anne-Elina Kinnunen ja Sini Kouri.Lea Tervala

Military Crossfit Training, miesten kärkikolmikko

1. Nico E., Merivoimat2. Tuomas Mäkelä, Ilmasotakoulu3. Aki Kukkonen, Maastotakoulu

Miesten kärkikolmikko: Tuomas Mäkelä (vas.), Nico E. ja Aki Kukkonen.
Miesten kärkikolmikko: Tuomas Mäkelä (vas.), Nico E. ja Aki Kukkonen.Lea Tervala

MCT-kisoissa haastatteli Titta Puurunen.

Muokattu 10.4. klo 20.06: korjattu Anne-Elina Kinnusen nimi ja sotilasarvo

Lue seuraavaksi