Hyppää sisältöön

Moottorien pärinää laskettelurinteessä: kelkkailijat kiihdytyskilpasilla

Moottorikelkkailukausi lähenee loppuaan Suomessa. Kelkkareittien ja järvien jäät sulavat pois, joten harrastajat suuntaavat tykkilumen päälle. Sitä löytyy muun muassa Loma-Kolin laskettelurinteestä, jossa pidetään vuosittain niin sanotut rinneajot.

Laskettelurinteessä kiihdyttäminen voi nostaa moottorikelkan keulan ilmaan. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Loma-Kolin laskettelurinteiltä kuuluu armotonta moottorin pärinää. Laskettelijat ovat poissa ja noin 25 moottorikelkkaharrastajaa ovat kokoontuneet kelkkailukauden päättäviin rinneajoihin.

Ohjelmassa on leppoista seurustelua, leikkimieliset kiihdytyskilpailut sekä vapaata crossailua ja moottorikelkan hyppyyttämistä.

– Pääasia on, että saadaan porukka vielä talven päätteeksi kasaan ja päästään ajamaan. Tähän aikaan vuodesta kelkkareitit ovat aika sulia, mutta laskettelurinteessä on onneksi vielä tykkilunta, tapahtuman järjestäneen Juuan Seudun Moottorikelkkailijoiden puheenjohtaja Jari Kuiri kertoo.

Vauhtiin ja jyrkkyyteen varaudutaan

Ennen rinteeseen pääsyä jokaisen moottorikelkkailijan on kirjoitettava nimensä vastuuvapaussopimukseen. Havereita ei ole kuitenkaan aikaisempina vuosina sattunut.

– Hihnoja ja muita kulutusosia on mennyt, mutta henkilövahingoilta on aina vältytty. Muuallakin maastossa on jyrkkyyttä, mutta tässä on aika turvallista kokeilla jyrkkään mäkeen ajamista, kun on niin avaraa, Kuiri sanoo.

Mäkikisailu yleistynee Suomessa

Jari Kuirin arvion mukaan vastaavia rinneajoja järjestetään ympäri Suomea. Vakavat moottorikelkkojen mäkikisat löytyvät muualta maailmasta.

– Amerikassa on niin sanottuja hill climb -kisoja ja ihan omia sarjoja sitä varten. Suomeen tämä hill climb ei ole ihan vielä varsinaisesti tullut, mutta laji varmastikin yleistyy hiljalleen.

– Meille tämä on vain hupia ja sitähän kansalla pitää olla, Kuiri naurahtaa.