Video: Pönttösorvi laulaa uusia koteja pikkulinnuille

Hämeenlinnassa ahkeroidaan uusia koteja kolopesijöille pönttösorvitempauksessa. Sorvilla saa hetkessä pölleistä pönttöaihioita. Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa Hämeenlinnaan onkin rekisteröity perjantai-iltapäivään mennessä jo yli 9 300 pönttöä.

ilmiöt
Yle Uutiset Häme: Pönttösorvi laulaa uusia koteja pikkulinnuille
Yle Uutiset Häme: Pönttösorvi laulaa uusia koteja pikkulinnuille

Hämeenlinnassa on nyt lukumääräisesti kolmanneksi eniten rekisteröityjä ponttöjä, mutta lisää tarvitaan. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta onkin vuokrannut yhdessä Länsi-Vanajan Metsänriista ry:n ja Hämeenlinnan Varuskunnan Metsästäjät ry:n kanssa Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin pönttösorvin. Ensimmäisenä sorvauspäivänä torstaina paikalla oli heti alkuun jo runsaasti väkeä hakemassa sorvattuja pönttöaihioita joko omista tai paikalla olevista pölleistä.

Puupöllejä ja ihmisiä pönttösorvin äärellä
Linnunpöntöiksi oli lahjoitettu pölli poikineen.Nina Keski-Korpela / Yle

Seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jukka Niittumäki kertoi yllättyneensä väkimäärästä.

– Tämä näyttää tosi hyvältä. En odottanut, että näin paljon on porukkaa. Ajattelin, että ehkä muutama hassu tulee katsomaan.

Hämeenlinnan kaupungin ja seurakuntayhtymän lisäksi monet yksityiset metsänomistajat ovat antaneet tempaukseen puutavaraa. Aihion mukana saa myös rakentamisohjeet. Nelipäiväinen sorvaussessio päättyy sunnuntaina.

Tiaisenpönttö pääsee Hauholle

Hämeenlinnalaiset Pertti Hänninen ja Johanna Lindfors odottivat jonossa tiaisen pönttöä vietäväksi kesämökille Hauholle.

– Ne asustelevat siellä ympäri vuoden, niin kuin mekin, kertoi Hänninen.

– Tänä talvena on lintuja ollut vähemmän kuin edellistalvena. Mökkinaapurin kanssakin sitä ihmeteltiin. Me ollaan kyllä ruokittukin kovasti niitä ja seurailtu, mutta vähän on ollut, arveli Lindfors.

Pariskunnan mökin pihapiiristä löytyy jo yhteensä kymmenkunta pönttöä. Pöntöt on tarkoitus vielä rekisteröidä Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan.

– Vanhatkin pöntöt otetaan listalle ylös. Kaikki muutkin mukaan talkoisiin, linnuille tarvitaan koteja! kannustaa Pertti Hänninen.