Mopot täyttävät liikenteen Turussa – mopomiitissä mukana satoja mopoilijoita

Turun tämän vuoden ensimmäinen mopomiitti kerääntyy lauantaina Artukaisissa. Paikalle odotetaan 300 mopoilijaa. Poliisin mukaan mopomiitit ovat edelleen laittomia, mutta yhteistyön tuloksena hyväksyttäviä.

liikenne
Mopoja ja skoottereita lukion pihalla. Rovaniemen Lyseonpuiston lukion pihalla seisoo pitkä moporivistö.
Maija-Liisa Juntti / Yle

Mopoileva nuoriso ja poliisi ovat päässeet yhteisymmärrykseen niin sanottujen mopomiittien järjestämisestä. Mopomiiteissä nuoret kokoontuvat ajamaan yhdessä.

Miiteissä oli kuitenkin aina ollut noin 400 mopoa liikkeellä. Oli liikenteessä keulimista, ajettiin päin punaisia. Se oli aika kaaoksen tilassa koko miitti.

Riku Sukari

Turun tämän vuoden ensimmäinen kokoontuminen järjestetään lauantaina Artukaisissa. Paikalle odotetaan arviolta 300 nuorta.

Toiminnassa on mukana muun muassa Liikenneturva ja mopoilijoiden reittiä on suunniteltu yhteistyössä poliisin kanssa. Aiempina vuosina esimerkiksi Salossa mopoilijat ovat syyllistyneet liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

– Lähtökohta oli se, että homma oli karkaamassa käsistä. Miiteissä oli kuitenkin aina ollut noin 400 mopoa liikkeellä. Oli liikenteessä keulimista, ajettiin päin punaisia. Se oli aika kaaoksen tilassa koko miitti, sanoo ylikonstaapeli Riku Sukari Lounais-Suomen poliisista.

Liikenneturvan kouluttaja Elias Ruutti kertoo, että nyt mopomiitit järjestetään selkeiden pelisääntöjen mukaan. Mopoilijat kulkevat muun liikenteen seassa entistä pienemmissä letkoissa.

– Käytännössä miitti koostuu pysähdyspaikoista, joilla nuoret voivat kokeilla taitojaan. Siellä keulitaan ja poltetaan kumia, Ruutti sanoo.

Poliisi ei halua rikkoa kokoontumisia

Tarkaan ottaen mopomiitit eivät ole laillisia tapahtumia. Ylikonstaapeli Riku Sukari sanoo, että kokoontumiselle pitäisi hakea lupa poliisilta. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Jos pistäisimme seinän vastaan, niin siitä tulisi helposti vastakkainasettelua. Mopomiitit ovat kuitenkin lähtökohtaisesti ihan positiivinen asia.

Riku Sukari

– Poliisilta ei haeta lupaa, koska he eivät saa vuokrattua mistään paikkaa, jossa saisi keulia ja polttaa kumia. Kukaan ei suostu vuokraamaan paikkaa, eikä ottaa tuollaista asiaa vastuulleen.

Poliisi ei kuitenkaan halua suoraan rikkoa jokaista mopomiittiä. Sukarin mukaan yhteistyön tuloksena mopomiitit ovat jo lähellä laillisuuden rajaa.

– Jos pistäisimme seinän vastaan, niin siitä tulisi helposti vastakkainasettelua. Mopomiitit ovat kuitenkin lähtökohtaisesti ihan positiivinen asia. Nuoret tapaavat toisiaan kesäöissä. Itse en ole koskaan tavannut alkoholia näissä tapahtumissa, Sukari toteaa.