Kiinalaiset ihannoivat hoikkuutta – supermalli kykenee peittämään vyötärönsä A4-paperin taakse

Kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa leviää jopa terveydelle vaarallista hoikkuutta ihannoiva selfiemuoti, eikä mallimaailma ainakaan vastustele. "Meillä on oikeus tavoitella kauneutta", sanoo Ylelle supermalli Li Xiaochen.

Ulkomaat
Kiinalainen huippumalli Li Xiaochen Pekingin muotiviikolla.
Kiinalainen huippumalli Li Xiaochen Pekingin muotiviikolla.Mika Mäkeläinen / Yle

Kun 23-vuotias huippumalli Li Xiaochen oli vielä mallikoulussa Dalianin kaupungissa, opettajalla oli takuuvarma konsti pitää oppilaansa laihoina: pakollinen punnitus. Jos paino oli edellisestä kerrasta noussut puoli kiloa, opiskelija pantiin pakkolenkille pitkin pihaa.

– Se oli ihan hullua, Li sanoo, mutta lisää, että hänelle se oli helppoa – kun vyötärölle ei kuulemme kovin helposti kerry kiloja.

Toista oli Lin mukaan monilla opiskelukavereilla, jotka jättivät pääruuan syömättä, jotta täyttäisivät tinkimättä Kiinan tiukat naiskauneuden ihanteet. 180-senttinen malli saa painaa korkeintaan 55 kiloa.

Alle 175-senttisten naisten on turha edes haaveilla mallin urasta, painosta riippumatta.

Yletytkö napaan selän takaa?

Li näyttää, millaisia kiinalaisten kauneusvaatimukset ovat. Esimerkkinä hän käyttää tuoreinta laihuusmittaria eli vyötärön korkeudelle pystyyn aseteltua A4-paperia. Vyötärön ei pitäisi näkyä sen takaa. Paperin kanssa napatut poseerauskuvat leviävät villinä somessa.

Laihuuden pikamittareita on ollut ennenkin. Li näyttää viimevuotisen muodin: napaan pitäisi ylettyä, kun kääntää kätensä selän takaa toiselle puolelle. Liltä se onnistuu helposti.

Malleja Pekingin muotiviikolla.
Malleja Pekingin muotiviikolla.Mika Mäkeläinen / Yle

Pian haastattelun jälkeen alkoi levitä jo seuraava hoikkuutta ihannoiva selfiemuoti, joka tunnetaan iPhone6-polvina. Kännykkä poikittain polvien päälle – eikä polvista pitäisi paljoa näkyä.

Vaikka villityksiä arvostellaan myös Kiinassa epärealistisiksi ja vaarallisiksi, niihin hurahtaneet saavat Kiinan somessa jatkuvaa kannustusta muilta nuorilta.

Trendikästä näyttää terveeltä

Lin mukaan kiinalaiset eivät kaikesta huolimatta ole nykyisin enää yhtä pakkomielteisiä hoikkuuden suhteen kuin ennen.

– Ennen meidän piti näyttää hyvin laihoilta. Nykyisin on trendikkäämpää näyttää terveeltä, joten opiskelun tai työpäivän päälle harrastetaan paljon kuntoilua, hän sanoo.

– Mutta tietysti syömiseen pitää kiinnittää paljon huomiota.

Li ei niele kritiikkiä siitä, että Kiinassa kasattaisiin liikaa ulkonäköpaineita.

– Meillä on oikeus tavoitella kauneutta. Totta kai haluamme olla mahdollisimman hoikkia, mutta paine siihen ei tule muualta vaan meistä itsestämme.

Kiinassa on normaalia kommentoida toisten ulkonäköä suorasukaisesti tavalla, jonka länsimaalaiset herkästi kokevat loukkaavana.

– Jotkut lihavatkin tytöt voivat näyttää söpöiltä, Li toteaa.

Eroa länsimaiseen ulkonäkökeskusteluun siis on, vaikka ulkonäköihanteet onkin opittu lännestä.

Haaveena päästä ulkomaille

Kuuden vuoden aikana kertynyt ammattitaito on tehnyt Li Xiaochenistä jo yhden Kiinan tunnetuimmista malleista. Viime vuonna hänet valittiin yhdeksi Kiinan kymmenestä parhaasta mallista.

Kuvassa vasemmalla kiinalainen huippumalli Li Xiaochen Pekingin muotiviikolla.
Li Xiaochen kuvassa vasemmalla.Mika Mäkeläinen / Yle

– Seuraava tavoitteeni on kokea maailman neljä tunnetuinta muotiviikkoa, Li kertoo, sillä hän ei ole vielä koskaan päässyt esiintymään ulkomailla.

Menestys ei ole tullut ilmaiseksi, mutta eipä työtäkään tarvitse enää tehdä ilmaiseksi. Li kertoo, että mallien keskipalkka Kiinassa on 15–70 euroa tunnilta, mutta kertoo oman palkkansa olevan korkeampi.

Malleilla vielä matkaa kansainväliselle huipulle

Pekingin muotiviikolla maaliskuun lopussa Li Xiaochen puki päälleen monen muotisuunnittelijan töitä. Yksi heistä oli nuorten vaatesuunnittelijoiden kilpailuun osallistunut Xuanxuan Li, joka on juuri päättänyt opintonsa New Yorkissa.

Kysyn Xuanxuan Liltä, kuinka ammattimaista mallien työskentely Kiinassa on, koska hänellä on vertailukohtia muualta maailmasta, viimeksi alkuvuonna Milanosta.

Malleja Emma Hasselbladin suunnittelemissa vaatteissa Pekingin muotiviikolla.
Malleja Emma Hasselbladin suunnittelemissa vaatteissa Pekingin muotiviikolla.Mika Mäkeläinen / Yle

– Onko minun pakko vastata… Ammattimaisia malleja pitäisi olla enemmän, mutta kyllä he tekevät aika kovasti töitä, Li arvioi lopulta diplomaattisesti.

Sekä mallin että suunnittelijan sukunimi on Kiinassa hyvin yleinen Li, mutta Kiinassa vaikuttava malli Li Xiaochen kirjoittaa nimensä perinteiseen kiinalaiseen tapaan sukunimi ensimmäisenä.

Yhdysvalloissa opiskellut Xuanxuan Li puolestaan on kääntänyt nimensä länsimaiseen järjestykseen.

Suunnittelija yhdistää länttä ja itää

Kiinalaisten naistenlehtien kannet täyttyvät naisista, jotka ovat hyvin länsimaalaisen näköisiä. Xuanxuan Lin mielestä kiinalaisten kauneusihanteet ovat kuitenkin vähitellen eriytymässä läntisistä malleista.

– Mainoskampanjoissa alkaa näkyä myös aasialaisia kasvoja. Toivon, että olisi enemmän sellaisia kiinalaisia lehtiä, joissa taiteellinen tyyli näkyisi myös niiden kansissa, Li sanoo.

Vaatteissaan Xuanxuan Li yhdistää länsimaisia ja aasialaisia vaikutteita. Hän palasi Kiinaan, koska Kiinan muotimarkkinat ovat kovassa kasvussa, ja täällä on paremmin tilaa nuorille yrittäjille.

– Tyylini ei ehkä oikein sovi newyorkilaisille. Haluan myös nähdä muotisuunnittelua kaikkialla maailmassa ja nyt minulla on täällä loistava tilaisuus, Li sanoo Pekingin muotiviikosta.

Karvat vaatteissa eivät sytyttäneet

Lin kilpailumallistossa on konkreettisesti yhdistetty oikeita hiuksia ja tekokarvaa.

Li haluaa näyttää, miten ristiriitaisesti ihmiset suhtautuvat karvoihin – ne ovat kauniita niin kauan kun ne ovat kiinni päässä, mutta irtonaisina karvoja pidetään vain ällöttävinä. Vaatteiden materiaalina ne herättävät ristiriitaisia tunteita.

Tällä kertaa karvateema ei kansainvälistä tuomaristoa sytytä, ja Li jää ilman palkintoa. Lin töitä tuskin nähdään kiinalaisilla kaduilla ensi syksynä tai talvena. Se ei kuitenkaan häntä harmita, sillä kokemus oli hyödyllinen.

– Kaikki tietysti haluavat tulla rikkaiksi ja kuuluisiksi, mutta minä toivon olevani onnellinen vielä kymmenenkin vuoden päästä. Tärkeintä olisi säilyttää intohimo muotiin, Li sanoo.

Mikä sitten on suurinta muotia Kiinassa juuri nyt, tänä keväänä?

Edes muotisuunnittelija Xuanxuan Li ei uskalla sanoa siihen yhtään mitään. Lillä ei kuulemma ole ollut aikaa seurata muotia – kun on pitänyt hioa omaa kokoelmaa.