Fingrid ydinvoimalan tuotantokatkoksesta: Sähkön hinta nousee vähän

Olkiluodon ydinvoimalan tuotantokatkos leudoilla kevätkeleillä on onni onnettomuudessa. Sähkön hinta nousee todenäköisesti vain vähän. Talvipakkasilla kymmenen prosentin pudotus sähköntuotantoon olisi ollut aivan eri luokan tilanne kuin nyt arvioidaan kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

talous
Fingrid -logo
Yle

Kantaverkkoyhtiö Fingridissä vakuutetaan, että viikon katkos Olkiluodon ydinvoimalan ykköslaitosyksikössä ei aiheuta isoja ongelmia. Sähkönkulutus liikkui tänään Suomessa alle 10 000 megawattitunnissa, kun huippukulutus on noin 15 000 megawattituntia.

– Tilanne ei ole nyt kulutuksen ja tuotannon suhteen kireä meillä eikä naapureillakaan. Tehokas sähkömarkkinajärjestelmä hoitaa meille puuttuvan sähkön mahdollisimman edullisesti, vakuuttaa toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

Fingridin mukaan onni onnettomuudessa on, että katkos sattuu leutojen kevätkelien aikaan. Kovilla pakkasilla kulutuksen ja tuotannon liikkumavara on muutenkin pieni.

– Kymmenen prosentin pudotus sähköntuotantoon keskellä pakkasia olisi ollut ihan eri luokan tilanne. Kyllä tämä on talvipakkasilla se kauhukuva, Ruusunen vakuuttaa.

Sähkön hinta olisi silloin taivaissa ja riittävyys silti epävarmaa.

Kalliimpi lisätuotanto nostaa hintaa

Tarvittaessa puuttuva sähkö tuotetaan käynnistämällä Suomessa varavoimaloita tai lisäämällä tuontia esimerkiksi Ruotsista tai Virosta. Venäjältä tuonti kannattaa vasta, jos nykyinen matala hinta eli 26 euroa megawattitunnilta nousee yli 50 euroon megawattitunnilta. Tämä johtuu Ruususen mukaan Venäjän perimimistä kapasiteetti- ja energiamaksuista.

– Paineita silti on, että ensi viikolla Suomen alueen sähkönhinta nousee, Ruusunen arvioi.

Hinnan nousu iskee suoraan heihin, jotka ostavat pörssisähköä. Kiinteissä sopimuksissa vaikutuksia ei pitäisi olla Ruususen mukaan lainkaan.

Sähkön hinnannousun Fingrid arvelee jäävän kohtalaisen pieneksi.

– Nousee maltillisesti, mutta en tee tarkempia hintaennusteita, Ruusunen sanoo.

Olkiluoto ykkösen katkoksen syynä on viallisten polttoainesauvojen aiheuttamat korjaustyöt.