1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Erikoislääkäreistä paikoin jo suurempi pula kuin terveyskeskuslääkäreistä

Samaan aikaan kun terveyskeskuslääkärien vaje on osin helpottanut, keskussairaaloista uupuu erikoislääkäreitä. Lääkäriliiton ennusteen mukaan ennen kaikkea psykiatripula pahenee. Erikoislääkäritilanne vaihtelee kuitenkin suuresti alueittain ja aloittain. Pohjalaissairaaloista Vaasaan ja Kokkolaan kaivataan lisää nimenomaan psykiatreja. Seinäjoen keskussairaala yrittää pärjätä kahdella patologilla.

terveys
Ylilääkäri Tapio Vartio patologian yksiköstä Seinäjoen keskussairaalasta tutkii kudosnäytteitä.
Ylilääkäri Tapio Vartio Seinäjoen keskussairaalan patologian yksiköstä sanoo patologin tekevän suurimman osan työpäivästään mikroskoopin äärellä.Mirva Ekman / Yle

Seinäjoen keskussairaalassa riittää erikoislääkäreitä paremmin kuin monessa muussa keskussairaalassa. Siitä huolimatta puutelistaa löytyy.

– Enemmän tekijöitä tarvittaisiin monelle erikoisalalle kuten patologiaan, fysiatriaan sekä keuhko- ja sydänsairauksiin. Psykiatrejakin puuttuu, mutta heitä meillä on kohtuullisesti suhteessa moneen muuhun sairaalaan, johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki luettelee.

Patologit auttavat eläviä

Kipeimmin Seinäjoella tarvittaisiin patologeja, sillä vain kaksi virkaa kuudesta on täytettynä. Ruumiinavaukset ovat pieni osa patologien työstä, heitä tarvitaan ennen kaikkea elävien auttamiseen.

– Patologia on keskussairaalan toiminnan kannalta äärimmäisen tärkeä erikoisala, koska leikkaustoiminta tarvitsee paikalla olevaa patologia, joka tulkitsee näytteitä ja se voi vaikuttaa leikkauksen etenemiseen ja lisäyksiin, joita tarvitaan esimerkiksi joidenkin syöpään liittyvien leikkauksien toteutuksessa, Hannu Puolijoki jatkaa.

Miten Seinäjoella on pärjätty kahdella patologilla?

– Tekemällä on pärjätty. Täytyy toki tehdä lisätyötä. Sitten on käytetty ostopalvelua jonkin verran ja sen lisäksi meillä käy täällä kerran viikossa Tampereelta keikkapatologi, joka antaa hieman hengähdystaukoa, patologian yksikön ylilääkäri Tapio Vartio selvittää.

Patologi tutkii näytettä mikroskoopilla.
Mirva Ekman / Yle

Uusi laboratorio houkuttelee uusia lääkäreitä?

Tapio Vartio on tulevaisuuden suhteen kuitenkin toiveikas. Hänen työhuoneensa ikkunasta avautuu rakennustyömaa. Kahden vuoden kuluttua Seinäjoella on upouusi patologian laboratorio nykyisten ahtaiden tilojen sijasta.

– Silloin me ollaan ainakin vähän aikaa Suomen nykyaikaisin ja ainakin uusin patologian yksikkö. Toivomme, että se houkuttelee meille lisää patologeja.

Vaasasta puuttuu joka seitsemäs erikoislääkäri

Seinäjoen keskussairaalan johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki nostaa eläköitymisen suurimmaksi syyksi nykyiseen ja tulevaan erikoislääkäripulaan.

– Terveyskeskusten lääkäritilanne on parantunut viime vuosina. Se selittyy lisääntyneillä koulutusmäärillä. Terveyskeskuksissa on jo osittain parempi tilanne kuin täällä erikoissairaanhoidossa, Hannu Puolijoki arvioi.

Erikoislääkäritilanne vaihtelee kuitenkin suuresti sekä sairaaloittain että aloittain. Seinäjoen ja Keski-Pohjanmaan keskussairaaloissa on tällä hetkellä kohtuullisen hyvin erikoislääkäreitä.

– Meillä on nyt paras tilanne vuosikausiin. Olemme saaneet rekrytoitua hyvin lääkäreitä, mikä saattaa osittain johtua uudistetuista tiloistamme. Ainut isompi probleema on psykiatria, sanoo johtajaylilääkäri Sakari Telimaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta Kokkolasta.

Vaasassa puolestaan joka seitsemäs erikoislääkärin virka on täyttämättä.

– Tilanne on ollut sama jo vuosia. Monessa muussa keskussairaalassa on aivan samantyyppinen tilanne. Tällä on kuitenkin kohtuullisesti pärjätty ja pikkuisen parempaan päin ollaan menossa, arvelee Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäri Auvo Rauhala.

Myös Hannu Puolijoki uskoo, että Seinäjoelle riittää tulevaisuudessa uusia erikoislääkäreitä.

– Tulemme pärjäämään täällä ja täyttämään ne haasteet, mitä laajan päivystyksenkin toteuttaminen meille valtakunnallisesti tuo, Hannu Puolijoki visioi jo tulevaa.

Psykiatripula käy Vaasalle kalliiksi

Psykiatreista on pulaa koko maassa. Vaasassa pula käy jo kalliiksi.

– Aikuispsykiatriassa on 17 virkaa ja siellä on vain kolme-neljä omaa lääkäriä. Loput ovat hyvin paljon ostopalvelua ja vuokralääkäreitä, ja sitten erikoistuvia lääkäreitä. Tämä tulee huomattavan kalliiksi, Auvo Rauhala myöntää.

Temppualat kiinnostavat nykyään lääkäreitä enemmän kuin kallon sisäisen maailman penkominen.

Auvo Rauhala, johtajaylilääkäri, Vaasan keskussairaala

Kiinnostus psykiatriaa kohtaan on tällä hetkellä Auvo Rauhalan mukaan hieman laimeaa, ja toisaalta moni psykiatrian erikoislääkäri hakeutuu mieluummin yksityiselle puolelle kuin sairaalatyöhön.

– Lääkärikoulutusta on lisätty ja näkyvissä on, että erikoislääkärienkin määrä nousee, mutta psykiatriassa valtakunnallinenkin tilanne tulee vain huononemaan, Auvo Rauhala kertoo.

Samaan aikaan kun psykiatria potee lääkäripulaa Vaasassa, kirurgiaan erikoistuville on samassa sairaalassa useamman vuoden jono.

– Temppualat, kuten esimerkiksi ortopedia ja kardiologia, kiinnostavat nykyään lääkäreitä enemmän kuin kallon sisäisen maailman penkominen, Auvo Rauhala tuumaa.

Lue seuraavaksi