Hyppää sisältöön

Springsteen perui keikkansa kiistellyn vessalain takia

Muusikko ja lauluntekijä Bruce Springsteen pitää transsukupuolisia tukevaa protestiaan rock-keikkaa tärkeämpänä.

Bruce Springsteen kesäkuussa Milanossa, Italiassa. Kuva: Daniel dal Zennaro / EPA

Yhdysvaltainen muusikko Bruce Springsteen on perunut tämän viikonlopun konserttinsa Yhdysvalloissa vastalauseena kiistellylle laille.

Pohjois-Carolinan osavaltio on hyväksynyt HB2-lain, joka määrää transsukupuolisten henkilöiden käyttämän wc-tilan. Lain mukaan transsukupuolisten on käytettävä vessaa, joka on tarkoitettu sille sukupuolelle, joka syntymätodistukseen on merkitty.

Springsteen sanoo haluavansa taistella niitä voimia vastaan, jotka vievät maata taaksepäin.

– Maamme on tunnustanut kaikille kansalaisilleen ihmisoikeudet, mutta jotkut ihmiset eivät kestä edistystä vaan haluavat kumota sen, artisti sanoo tiedotteessaan. – Jotkut asiat ovat tärkeämpiä kuin rock-keikka, ja juuri tämä taistelu ennakkoluuloja ja ahdasmielisyyttä vastaan on yksi niistä.

Springsteenin oli tarkoitus esiintyä sunnuntaina Greensborossa, Pohjois-Carolinassa. Peruuntuneelle keikalle liput ostaneet saavat rahansa takaisin.

Lakia vastustetaan laajalti

Yhdysvalloissa useat tunnetut tahot ovat ottaneet kantaa HB2-lakiin. Esimerkiksi maksuvälitysjärjestelmää tarjoava Pay Pal on katkaissut 3,6 miljoonan dollarin investointinsa Pohjois-Carolinaan.

Myös urheilumaailma on tyrmistynyt. NBA-koripallosarja pitää lakia syrjivänä ja uhkaa perua ensi vuodelle Pohjois-Carolinan Charlotteen kaavaillun all-star -ottelun.

Myös NHL- jääkiekkoseura Carolina Hurricanes on ilmoittanut vastustavansa syrjintää ja haluavansa taata kaikille faneilleen kunnioittavan ilmapiirin.