Yhdysvalloista tulossa suurin veroparatiisi – ei tarvetta Panamalle

Yksityiset rahavirrat ja eri syistä piilotettavat yritysomaisuudet ovat siirtymässä perinteisistä veroparatiiseista Yhdysvaltoihin. Peiteyhtiöiden joukkomuutto Yhdysvaltoihin on jo alkanut niin Sveitsistä kuin Karibian saarivaltioista ja Keski-Amerikastakin.

Ulkomaat
The Corporation Trust Co Wilmingtonissa.
The Corporation Trust Co Wilmingtonissa.(c) 2016 Google

Yhdysvalloissa on osavaltioita, joissa peiteyhtiön perustamiseen ei tarvitse ilmoittaa henkilötietojaan eikä toimintaa veroteta. Toiminta maassa on niin helppoa, ettei amerikkalaisilla ole ollut syytä siirtyä Panaman puolelle.

Hieman rähjäisen näköinen puolitoistakerroksinen tiilirakennus Wilmingtonin pikkukaupungin keskustassa, Delawaren osavaltiossa, saattaa olla maailman suurin toimistorakennus. Kuvissa rakennus näyttää lähes hylätyltä, mutta sinne on rekisteröitynyt 285 000 yritystä.

Delawaren osavaltio itärannikolla on yksi Yhdysvaltain pienimmistä. Asukkaita on alle miljoona, mutta yrityksiä sinne on perustettu 1,1 miljoonaa.

Verotuksen oikeellisuutta tutkiva ja keskustelua ylläpitävä yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Citizens for Tax Justice sanoo, että Delawareen on helpompi perustaa yhtiö kuin monissa paikoin saada kirjastokortti.

Delaware on luonut osavaltioon lait, jotka sallivat yrityksen perustamisen ilman henkilötietoja. Osavaltio ei verota myöskään "aineetonta pääomaa". Käytännössä tämä tarkoittaa, että yritys voi rekisteröidä esimerkiksi tuotemerkin Delawareen ja välttää verot.

Muita yritysystävällisiä osavaltioita Yhdysvalloissa ovat Nevada, Wyoming ja Etelä-Dakota.

Firmat ja tilit siirtyvät jo Sveitsistä Yhdysvaltoihin

Jo useat sveitsiläiset rahoitusalan yhtiöt ja lakitoimistot ovat perustaneet sivukonttoreitaan muun muassa Nevadaan, koska Sveitsin pankkisalaisuus on viime vuosina alkanut osoittaa murtumisen merkkejä.

Yksi ensimmäisistä Nevadaan muuttajista on tunnettu rahoituslaitos Rothschild, joka aloitti toiminnan Renon kaupungissa vuonna 2013.

Yhtiön johdon mukaan "Rothschild ei neuvo eikä voi neuvoa asiakkaitaan veronkiertoon".

Yhtiö sanoo asiakkaidensa arvostavan Yhdysvaltojen vakautta. Toinen syy on kansainvälisten, varakkaiden sukujen perintökuviot, joissa osa perillisistä on Yhdysvaltain kansalaisia.

Kansalaisuuden vaihtaminen on yksi keino päästä osalliseksi Yhdysvaltojen edullisista perintöverojärjestelyistä.

USA vaatii verotustiedot, mutta ei kerro omiaan

Yhdysvalloissa tuli vuonna 2010 voimaan laki, joka vaatii muita maita ilmoittamaan sen verottajalle yhdysvaltalaisten sijoittajien ja yksityishenkilöiden ulkomaiset varat.

Lain tarkoitus on estää amerikkalaisten veronkiertoa, rahanpesua ja rahojen siirtoa esimerkiksi terroristijärjestöille.

Sen mukana tehty sopimus tunnetaan nimellä FATCA. Suomi alkoi noudattaa sitä vuosi sitten. Sopimus koskee yritysten lisäksi Yhdysvalloissa työskenteleviä Suomen kansalaisia, joita USA verottaa.

FATCA-sopimuksen mukaan suomalaisten rahoituslaitosten on ilmoitettava verottajan kautta henkilö- ja yritysasiakkaansa tilien ja sijoitusten yhteissumma Yhdysvaltoihin.

OECD:llä oma malli

Vastavetona OECD, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö, on luonut sopimuksen maailmanlaajuisesta automaattisesta verotietojen vaihdosta. Suomi alkaa noudattaa tätä CRS-vaihtoa ensi vuonna.

Vain muutama OECD:n jäsenmaa ei ole sopimusta hyväksynyt. Näitä ovat muun muassa Bahrain, Vanuatu ja – Yhdysvallat.

Siksi USA:sta on tulossa maailman suurin veroparatiisi, toteavat paikalliset verotuksen ja lakien asiantuntijat.