Silminnäkijä kuvasi Abrinin pidätyksen – terroriuhka yhä toiseksi korkeimmalla tasolla

Silminnäkijän kuvaamalla videolla näkyy, miten siviilivaatteissa olevat poliisit pidättävät ja kuljettavat pois kadulla pysäytetyn miehen. Videolla näkyvä pidätetty saattaa olla Mohamed Abrini, jonka on epäilty olevan Brysselin lentokentällä kuvatulla turvakameravideolla näkyvä kolmas terroriepäilty.

Ulkomaat
Silminnäkijän kuvaamalla videolla näkyy, miten Belgian poliisi pidättää todennäköisesti terroriyhteyksistä epäillyn Mohammed Abrinin.
Silminnäkijä kuvasi perjantaina Brysselin Anderlechtin kaupunginosassa sijaitsevalla Prince Albert -aukiolla tapahtuneen pidätyksen. Videolla näkyy, miten siviilivaatteissa olevat naamioituneet poliisit ovat painaneet pidättämänsä miehen maahan ja kuljettavat hänet hetken päästä pois.

Belgian syyttäjänvirasto vahvisti perjantaina, että Pariisin iskujen jälkeen etsintäkuulutettu Mohamed Abrini on pidätetty Brysselin Anderlechtissa. Abrinin lisäksi neljä muuta henkilöä pidätettiin ratsioissa, jotka liittyivät myös Brysselin pari viikkoa sitten tapahtuneisiin terrori-iskuihin.

Silminnäkijä kuvasi Brysselin Anderlechtin kaupunginosassa sijaitsevalla Prince Albert -aukiolla tapahtuneen pidätyksen perjantaina. Videolla näkyvä mies on mahdollisesti Abrini, jonka Belgian liittovaltion syyttäjä on sanonut pidätetyn juuri kyseisellä paikalla. Myöskään belgialaiset tiedotusvälineet eivät osaa varmasti sanoa, näkyykö videolla juuri Abrinin pidätys.

– Olin kotona ja katselin ulos ikkunasta yhdeksännessä kerroksessa, kun näin poliisin ottavan kiinni miehen ja pidättävän hänet. En tiedä kuka hän oli, hänellä oli päässään hattu. Kello oli noin neljä iltapäivällä. He ottivat hänet kiinni ja paikalla oli kolme autoa, silminnäkijä Pablo Tanasy kertoi toimittajille.

Videolla näkyy, miten siviilivaatteissa olevat naamioituneet poliisit ovat painaneet pidättämänsä miehen maahan. Hetken päästä he nostavat hänet ylös, siirtävät vierelle pysäköityyn siviiliautoon ja ajavat pois.

– Hän oli rauhallinen ja käveli pitkin katua normaalisti. Sitten poliisiauto tukki hänen tiensä ja he ottivat hänet kiinni, Tanasy kertoi.

Onko Abrini "hattupäinen mies"?

Belgian yleisradioyhtiöt VRT ja RTBF kertoivat perjantaina, että pidätetty Abrini olisi "mitä todennäköisimmin" hattupäinen mies. Yhtiöiden nimettömien lähteiden mukaan Abrini olisi kolmas terroriepäilty, joka näkyy Zaventemin lentokentän turvakameranauhalla kahden muun epäillyn kanssa vähän ennen maaliskuun 22. päivän iskuja.

Liittovaltion syyttäjä ei ole vahvistanut tietoa, että Abrini olisi "hattupäinen mies", mutta sanoi perjantain lehdistötilaisuudessa, että parhaillaan tutkitaan voidaanko Abrini varmasti tunnistaa kolmanneksi mieheksi.

Terroriuhka edelleen toiseksi korkeimmalla tasolla

Perjantai-iltana pidätyksen jälkeen Belgian poliisi teki myös kotietsinnän rakennukseen, joka sijaitsi pari sataa metriä Abrinin pidätyspaikalta. Paikalla oli naamioituneita poliiseja sekä pomminpurkuryhmän jäseniä. Poliisioperaatio Anderlechtissa päättyi yhdentoista maissa illalla paikallista aikaa.

Perjantaisia pidätyksiä on pidetty menestyksenä Belgian viranomaisille, joita on syytetty lukuisista epäonnistumisista terrori-iskujen tutkinnassa.

Belgian sisäministeri Jan Jambon, joka oli tarjoutunut eroamaan epäonnistumisten vuoksi, twiittasi perjantaina onnitetelunsa operaatioon osallistuneille. Samoin osallisia onnitteli Belgian kuningas Philippe.

Jambon kuitenkin totesi, että taistelu terrorismia vastaan jatkuu yhä. Belgian terroriuhkataso pysyi pidätysten jälkeen edelleen toiseksi korkeimmalla tasolla, mikä tarkoittaa vakavasti otetettavaa ja todellista terrori-iskun uhkaa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP