Ruotsalainen Osama K yksi Brysselin iskujen pidätetyistä

Aftonbladet-lehden mukaan 23-vuotias mies aivopestiin Malmössä, jonka jälkeen hän lähti Syyriaan. Hänet pidätettiin Ruotsin turvallisuuspoliisin Facebookista löytämien viestien perusteella.

Ulkomaat
Belgian poliisi teki perjantaina useita pidätyksiä Brysselissä.
Belgian poliisi teki perjantaina useita pidätyksiä Brysselissä.Stephanie Lecocq / EPA

Brysselin poliisi pidätti perjantaina viisi Pariisin ja Brysselin terrori-iskuista epäiltyä. Yksi heistä on Aftonbladet-lehden siteeraamien belgialaismedioiden mukaan ruotsalainen 23-vuotias mies. Osama K on tehnyt yhteistyötä Pariisin terrori-iskuista epäillyn Salah Abdeslamin kanssa.

Belgialaissyyttäjien mukaan Osama K oli myös ostanut matkalaukut, joissa Brysselin lentokenttäiskujen tekijät kuljettivat pomminsa.

23-vuotias oli Aftonbladetin haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) perhetutun mukaan radikalisoitunut viime vuosina Ruotsin Malmössä.

– Hän tulee tavallisesta ruotsalaisesta muslimiperheestä. Hänen isänsä ei ole tästä iloinen ja hänen äitinsä voi hänen [Syyriaan] matkustamisensa takia niin huonosti, että on sairastunut, perheen tunteva henkilö sanoo Aftonbladetille.

Myös Belgian flaaminkielinen yleisradioyhtiö VRT on kertonut (siirryt toiseen palveluun), että Osama K olisi Syyriassa vierastaistelijana ollut ruotsin kansalainen.

Säpo auttoi belgialaispoliiseja

Belgian poliisi onnistui pidättämään ruotsalaisen saatuaan apua Ruotsin turvallisuuspoliisilta Säpolta.

Belgialaisen Het Laaste Nieuws -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Säpo löysi epäillyn ruotsalaismiehen ja tämän veljen välisiä Facebook-viestejä, joiden perusteella mies pystyttiin pidättämään.

Belgian poliisi pidätti eilen myös Pariisin iskuista epäillyn Mohamed Abrinin. Syyttäjäviranomaiset tutkivat, onko Abrini Brysselin lentokentän iskujen jälkeen paennut ”hattupäinen mies”.