"Saunaa olen jäänyt kaipaamaan" – tällainen on 91-vuotiaan Hilkan päivä palvelutalossa

Marjoniemen palveluasunnoilla Kouvolassa päivät soljuvat viikonloppuna samaan tapaan kuin arkenakin. 91-vuotias Hilkka Ryöppy kertoo omien päivien olevan hiljaiseloa, mutta kaupungin nykymenon hän sanoo olevan yhtä hulinaa.

Kotimaa
Hilkka Ryöppy.
91-vuotias Hilkka Ryöppy muutti Kouvolaan aikoinaan Karjalasta Pyhäjärveltä.Minna Heikura / Yle

Viikonloppuaamu on alkanut Kouvolassa Marjoniemen palveluasunnoilla rauhallisesti. Tehostettua palveluasumista tarjoavilla Marjoniemen palveluasunnoilla on kaikkiaan 90 asukasta.

Auringonsilta nimisellä osastolla asukkaita on 18, joista yksi on osastolle tammikuussa muuttanut Hilkka Ryöppy. Hilkan viikonloppu on käynnistynyt aamulla samaan tapaan kuin muillakin osaston asukkailla eli aamupesuilla ja aamupalalla.

– Lauantait ovat ihan tavallisia päiviä täällä. Kotona ne kyllä erosivat muista päivistä. Silloin leivottiin, siivottiin ja saunottiin. Saunaa olen jäänyt kaipaamaan, täällähän sitä ei ole, kertoo Hilkka Ryöppy aamiaispöydässä, missä seurana on tuttuun tapaan asukas Timo Kujala.

Auringonsilta -osastolla on tavallisesti töissä neljä hoitajaa, mutta nyt vahvuutena on myös kolmatta viikkoa osastolla ollut harjoittelija Enni. Hilkka kertoo olevansa tyytyväinen Ennin työn jälkeen ja juttukin luistaa kuulemma mukavasti.

Karjalan vilkkaudesta Kymenlaaksoon

Hilkka on lähtöisin Karjalasta Pyhäjärveltä. Seitsemänlapsisen perheen nuorimman toi Kouvolaan aikoinaan mies, jonka Hilkka tapasi seurantalolla Valkealassa, mistä tuleva aviomies oli kotoisin.

Pariskunta ehti olla naimisissa 60 vuotta ja kasvattaa yhdessä neljä tytärtä, joista yksi on menehtynyt. Kolme muuta tytärtä asuvat edelleen Kouvolassa ja käyvät vuorotellen viikoittain katsomassa äitiä Marjoniemen palveluasunnoilla. Lastenlapsiakin löytyy neljä kappaletta.

Karjalaiset ovat vilkkaita, se on erona kymenlaaksolaisiin.

Hilkka Ryöppy

– Heidän vierailunsa on mukavaa. Muuten päivät täällä palveluasennoilla ovat hiljaiseloa. Polvien ja käsien nivelrikko rajoittaa tekemistä ja päivät menevät lepäillessä, selvittää Hilkka päivien kulkua.

Hilkka kertoo, että muutto Karjalan Pyhäjärveltä Kymenlaaksoon ja Kouvolaan oli aikoinaan jopa suoranainen kulttuurishokki.

– Karjalaiset ovat vilkkaita, se on erona kymenlaaksolaisiin. Kauan se kesti aikoinaan tottua tänne, hän naurahtaa.

Kouvolan elämänmenoa ja tapahtumia Hilkka kertoo seuraavansa edelleen paikallislehdestä, radiota ja tv:tä tulee seurattua enää vähemmän. 91-vuotias Hilkka toteaa naurahtaen, että Kouvolan nykymeno on yhtä hulinaa.

– Kova työnteko ja liikkuminen. Olen liikkunut paljon, kuten pyöräillyt, kertoo hän puolestaan salaisuudesta pitkän iän takana.