1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panaman paperit

Verottajalla ei vielä Panama-papereita ja hätäkokous on jo ensi viikolla

Eri maiden veroviranomaiset kokoontuvat ensi viikolla Pariisiin pohtimaan, mihin toimiin Panama-papereiden pohjalta olisi syytä ryhtyä. Vaihtoehtona on myös olla puuttumatta asiaan lainkaan. Asian ratkaisevat Panama-dokumentit, mutta ne puuttuvat verottajalta vielä.

Kuva: Anssi Ketonen / Yle

Panama-paperit kiinnostavat suomalaistakin verokarhua, mutta se, onko niiden pohjalta tarvetta ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin, on vielä epäselvää. Ratkaisevaa mahdollisten jatkoselvittelyjen kannalta on, millaista tiedon laatu on, sanoo Verohallinnon viestintäjohtaja Mikko Mattinen.

– Onko se kuvia vai raakadataa, onko joku koneellinen ajo tehty? Se, että papereista löytyy jonkin tai joidenkin nimiä, ei vielä riitä tutkimusten aloittamiselle. Pitää olla tietoa, millaisissa toimissa henkilöt ovat mukana, ja onko tulot ilmoitettu Suomen verohallinnolle.

Verottajalla on käytössään tammikuulle päivätty sisäinen, 15-sivuinen harkintakynnysohjeistus, jonka perusteella päätetään, onko tapahtunut rikos, josta on velvollisuus tehdä rikosilmoitus.

Se, että papereista löytyy jonkun nimi ei vielä riitä tutkimusten aloittamiselle

Mikko Mattinen, verohallinnon viestintäjohtaja

Tarvittaessa tapausten tutkiminen voidaan tehdä 95 työntekijän osastolla. Kaikki tuskin osallistuvat Panama-paperien tutkintaan, vaikka verottaja katsoisikin, että asiaa on syytä lähteä setvimään tarkemmin.

Panama-dokumenttien määrä on valtava. On puhuttu 11 miljoonasta dokumentista sisältäen 210 000 yhtiötä. Kun verottaja selvitteli aiemmin ns. Liechtenstein-juttua vuonna 2013, viranomaiset saivat haltuunsa asiaankuuluvia dokumentteja kansainvälisen tietojenvaihdon avulla. Tämä on mahdollista tälläkin kertaa.

Eri maiden verottajat osallistuvat ensi viikolla Pariisissa OECD:n veroviranomaisten yhteistyöelimen JITSIC:n (Joint International Tax Shelter Information Collaboration) kokoonkutsumaan kokoukseen. Mukana on edustus myös Suomesta.

Tapaamisessa ensisijaisena tarkoituksena on selvittää, mihin toimiin eri maissa on syytä ryhtyä, jos toimiin ylipäätään ryhdytään sekä miten, ja kuka on yhteydessä Panama-paperit julkistaneeseen 400 toimittajan ryhmään.

Suomessa pääsy Panama-dokumentteihin on Ylen Mot ja Spotlight -ohjelmien toimituksilla.