1. yle.fi
  2. Uutiset

Sirkus Finlandia aloittaa juhlakiertueen – tirehtööri: "Huomaa kaikkien naamasta, että odotus on päällä"

Karjaalta 40-vuotisjuhlakiertueensa aloittavan Sirkus Finlandian karavaani kulkee kauden aikana lähes 8000 kilometriä. Näytöksiä kertyy loppusyksyyn mennessä 250.

Kotimaan uutiset
Sirkus Finlandian oviaukko.
Yle

Sirkus Finlandia aloittaa tänään lauantaina 40-vuotisjuhlakiertueensa Karjaan Sisu-areenalta. Seuraavat seitsemän kuukautta sirkusväen arki kuluu pitkin Suomea kiertäen ja esiintyen yhteensä noin 115 kaupungissa.

Kilometrejä kertyy loppusyksyyn mennessä lähes 8 000 ja näytöksiä 250. Ensi-ilta jännittää kokeneitakin esiintyjiä.

– Sen huomaa kyllä kaikkien naamasta, että odotus on päällä. Toivotaan, että kaikki menee hyvin, sanoo sirkustirehtööri Carl Jernström jr.

Jernströmin mukaan Sirkus Finlandia edustaa niin sanottua perinteistä sirkusta, jonka esiintyjäkaartiin kuuluvat klovnit, jongleerausesitykset, eläimet ja akrobaatit.

– Karavaanissa kulkee orkesteri mukaan lukien noin 30 sirkustaitelijaa. Ei tätä voi sanoa pelkästään ammatiksi, vaan se myös on elämäntapa.

Carl Jernström jr.
Carl Jernström jr.Yle / Sami Kustila

Jännitys takaa hyvän esityksen

Sirkus Finlandian juhlakiertueen taiteilijat ovat muun muassa Venäjältä, Yhdysvalloista, Kanadasta, Etiopiasta, Australiasta, Englannista ja Suomesta.

Yksi heistä on kansainvälisilläkin areenoilla tunnettu, oululaislähtöinen taikuri Marko Karvo. Myös Karvo tuntee nahoissaan lähestyvän ensi-illan ja pitkän kiertueen.

– Tähän saakka kaikki on hyvin, vaikka totta kai on jännitystä ilmasta. Kaikki ovat odottavalla kannalla ja on myös pientä hermostuneisuutta, mutta se kuuluu asiaan. Silloin saadaan paras mahdollinen lopputulos.

Karvo on rutinoitunut esiintyjä ja pitää suunnattomasti sirkuselämästä, sillä siinä pätevät omat lainalaisuudet.

– Jos haluaa seuraa, niin avaa vain oven ja menee naapurivaunuun. Ja jos haluaa olla omissa oloissa, niin pistää vain oven kiinni. Tämä on hyvin tiivistä. Oppii kyllä tuntemaan toisten tavat.

Esiintyvien taiteilijoiden lisäksi Sirkus Finlandiassa työskentelee erilaisissa tehtävissä noin 70 henkilöä.

Lue seuraavaksi