Kahvilat, musiikki ja teemapäivät tulivat kirpputoreille – Hyväntekeväisyyteen lahjoitetaan entistä huonolaatuisempaa

Kirpputorit muuttavat muotoaan keskieurooppalaiseen suuntaan. Monilla kirpputoreilla on nyt kahvila tai lounaspaikka. Helsinkiläiset yrittäjät ovat tuoneet kirpputoreilleen myös musiikin, erilaisia teemapäiviä sekä myyntipöytiä myös käsityöläisille ja kierrätystuotteille.

Kotimaa
Vallilan Stoori  on uudenlainen kirpputori, sillä sen yhteydessä on iso kahvila ja lounaspaikka sekä käsityöläisille ja kierrätystuotteita tekeville myyntinurkkaus. Lisäksi yrittäjät vuokraavat tiloja kokous- ja juhlakäyttöön.
Jaani Lampinen / Yle

Helsingin Vallilassa vilkkaasti liikennöidyn Sturenkadun varrella on yksi uudentyylisistä kirpputoreista, Vallilan Stoori (siirryt toiseen palveluun). Sen yhteydessä on iso ja viihtyisä kahvila, jossa tarjoillaan lounasta ja leivonnaisia raakakakuista lähtien.

– Lauantaisin on brunsseja, joista tehdään välillä teemabrunsseja. Meillä on ollut joogabrunssi ja runobrunssi ja lisäksi on ollut muusikkoja esiintymässä, yrittäjä Saila Sirkiä kertoo.

Lisäksi kirpputorin ja kahvilan nurkasta on varattu käsityöläisille ja erilaisille kierrätystuotteille tila pop up -hengessä. Siellä myydään nyt muun muassa vanhoista kankaista tehtyjä vaatteita ja käsin tehtyjä saippuoita.

– Nettikaupan pitäjä voi esitellä meillä tuotteitaan vähän niin kuin pop up -myymälässä. Tiedämme yrittäjinä, että esimerkiksi käsityöläiselle kynnys perustaa oma liike voi olla liian korkea.

Kirpputoreilta etsitään sekä käyttövaatteita että löytöjä. Kuva Vallilan Stoorista.
Kirpputoreilta etsitään sekä käyttövaatteita että löytöjä. Kuva Vallilan Stoorista.Jaani Lampinen / Yle

Keski-Euroopassa ja Tukholmassa on ollut jo muutamia vuosia putiikkeja, joissa myydään sekä uutta että vanhaa tavaraa sekaisin. Myös Tallinnan Telliskiven alueella on vanhoissa tehdasrakennuksissa rouheita mutta viihtyisiä vanhan tavaran ja kahvila-ravintoloiden yhdistelmiä.

– Kirpputorit muuttuvat enemmän myymälämäiseksi, niistä on tullut liikkeitä, joihin on mukava tulla, pari kuukautta sitten Los Angelesin secondhand-liikkeitä kolunnut yrittäjä Saila Sirkiä sanoo.

Vallilan Stoorissa pyritään kodinomaisuuteen heti ovensuussa, jossa on kori täynnä villasukkia, kukkia sekä matto.

Yrittäjät ovat laajentaneet toimintaansa myös cateringiin. Lisäksi he vuokraavat kahvilatilaa ja pientä kokoushuonetta.

Myös Töölöntorille avataan ensi viikolla uudentyylinen kirppiksen, kahvilan ja sisustusputiikin sekoitus (siirryt toiseen palveluun).

Konepajan Bruno -kirpputori toimii VR:n vanhassa konepajassa, joka on rakennettu 1900-luvun alussa. Kirpputorilla järjestetään erilaisia teemapäiviä, esimerkiksi ensi lauantaina keittiökirppis.
Konepajan Bruno -kirpputori toimii VR:n vanhassa konepajassa, joka on rakennettu 1900-luvun alussa. Kirpputorilla järjestetään erilaisia teemapäiviä, esimerkiksi ensi lauantaina keittiökirppis.Varpu Helpinen / Yle

VR:n vanhalla konepaja-alueella Helsingin Vallilassa toimii jälleen viikonloppuisin kirpputori. Entisen Valtterin kirpputorin rakennus on remontoitu Amer Sportsin tiloiksi, ja nykyinenkirpputori Konepajan Bruno (siirryt toiseen palveluun)sijaitsee siitä sata metriä luoteeseen. Kirpputorin nimi on peräisin konepajan 1900-luvun alussa suunnitelleelta Rautatiehallituksen pääarkkitehdiltä Bruno Granholmilta.

Täällä kirpputorin taustalla soivat vanha jazz, soul ja Suomi-iskelmät, sillä musiikki luo viihtyisyyttä. Kahvila kerää istuskelijoita ostosten lomassa. Musiikin ja kahvilan lisäksi kirpputori-yrittäjät ovat ideoineet teemapäiviä.

– Ensi viikonloppuna on keittiökirppis eli tänne tulee ruokatoimittajia ja -valokuvaajia ja muita ruokaan hurahtaneita ihmisiä. He myyvät omia tarpeettomia keittiötarpeitaan, ja sitten täällä kokkaillaan vähän spesiaaliruokia, yrittäjä Ilkka Hietala kertoo.

Kesäksi konepajan kylkeen rakennetaan uusi terassi ja pihalle ilmestyy ruokarekkoja. Päivän kirppismusiikin olisi tarkoitus taittua iltaa kohti klubimeiningiksi. Kirpputoriyrittäjien yhteistyöyritys hakee anniskeluoikeutta.

Kirpputoriyrittäjät ovat alkuperäiseltä ammatiltaan valokuvaajia, joiden yritys on jo vuosia toiminut alueella. He vain päättivät vuokrata uniikin konepajan VR:ltä ja tuoda alueelle ihmisiä ja elämää (siirryt toiseen palveluun).

Kirpputorille on turha raahat huonokuntoista tavaraa - sitä ei halua ostaa kukaan.
Kirpputorille on turha raahat huonokuntoista tavaraa - sitä ei halua ostaa kukaan.Jaani Lampinen / Yle

Myös tamperelaisellaTarina-kirpputorilla (siirryt toiseen palveluun)on kahvila - upein näkymin Laukontorille ja Ratinaan.

– Kahvila tasapainottaa yrittäjän tulovirtaa, sillä varsinkin joulun jälkeinen aika on hiljaista. Mutta minua viehätti myös ajatus siitä, että saa rauhassa istua kahvin ääressä ja miettiä ostopäätöksiä, yrittäjä Tarja Kaukoranta sanoo.

Hänen kirpputorillaan on ollut luento kierrätyksestä. Lisäksi siellä soitti koskettimia puolentoista vuoden ajan eräs muusikko, jolle avautui sitä kautta muita työtarjouksia.

– Hän halusi tulla esille, en maksanut hänelle palkkaa.

Kaukorantakin sanoo pohtineensa iltakirppiksen ja kierrätysvaateista koostuvan muotinäytöksen järjestämistä.

Kirpputorin paras vetonaula on kuitenkin Kalle, bostoninterrieri.

– Kalle on minun paras kirpparilöytöni! Kalle tuli kasvattajansa kanssa kahville ja niin minä ostin sen, peräkammarinpojan. Olimme jo pohtineet mieheni kanssa koiran hankkimista, Kaukoranta kuvaa tuolloin 10-kuukautisen koiran ostamista.

– Ja nyt ihmisiä tulee tänne kirpparille koiran takia, Kaukoranta naurahtaa.

Löytö Konepajan Bruno -kirpputorilta: hyväkuntoinen vanha Arabian Maisema-lautanen 6,50 eurolla.
Löytö Konepajan Bruno -kirpputorilta: hyväkuntoinen vanha Arabian Maisema-lautanen 6,50 eurolla.Varpu Helpinen / Yle

Kirpputorin suosion ja laman takia hyväntekeväisyyskirpputoreille lahjoitetaan nyt entistä huonokuntoisempia tavaroita.

– Lahjoitettava tavara on nyt huonokuntoisempaa kuin aikaisemmin. Luulen, että ihmiset myyvät ensin itse parhaat netissä, esimerkiksi Tori.fi:ssa ja Facebook-ryhmissä, ja sitten ne, mitkä eivät käy kaupaksi, lahjoitetaan. Ja sitten lama näkyy siinä, mitä ostetaan, toiminnanjohtaja Pekka Annala Länsi-Suomen piiristä kertoo.

Syytä on myös uusien tavaroiden heikossa laadussa.

– Vaatteista, kengistä ja huonekaluista tehdään valmistusvaiheessa niin heikkoja, että niitä ei voi kierrättää. Saadaanhan sillä kasvua aikaan, kun on aina pakko ostaa uutta. Mutta tämä saattaa näkyä myös hyväntekeväisyyskirpputorien myynnissä, koska ihmisten on vaikeampi löytää kirpputoreilta hyvälaatuisia vaatteita, Emmaus Helsinki ry:n (siirryt toiseen palveluun) hallituksen puheenjohtaja Helka Ahava pohtii.

SPR:n (siirryt toiseen palveluun) Länsi-Suomen piirin 13 kirpputorin bruttomyynti laski viime vuonna viidenneksen eli 200 000 euroa. Yksi SPR:n kirpputori, Alajärvellä, jouduttiin sulkemaan vuodenvaihteessa tappiollisena.

Annala kertoo myös alueellisista eroista: SPR:n Jyväskylän kirpputorin myynti on laskenut, mutta Kokkolan kirpputorilla taloustilanne ei näy. Helmikuun lopussa Keski-Suomen työttömyysaste oli 17,2 prosenttia ja Pohjanmaan 9,8 prosenttia.

– Ihmiset eivät tee heräteostoksia, eivät edes kirpparilla, koska on pelko, onko jo huomenna omalla työpaikalla yt-neuvottelut, Suomen Punaisen Ristin toimialapäällikkö Seija Kalho Jyväskylästä toteaa.

Hyväntekeväisyyskirpputoreille lahjoitettu tavara on entistä huonokuntoisempaa.
Hyväntekeväisyyskirpputoreille lahjoitettu tavara on entistä huonokuntoisempaa. Jaani Lampinen / Yle

Hyväntekeväisyyskirpputorit toivovat kuitenkin lahjoituksia edelleen.

– Meiltä ostavat todella tarpeeseen: käyttövaatteita ja taloustavaroita. Keskimäärin päivän asiakkaamme ostaa kuudella eurolla. Annamme myös ostokortteja paperittomille eli ihmisille, joilla on hyvin vähän mitään, Emmauksen Ahava sanoo.

– SPR:n kirpputorit palvelevat myös kotimaan katastrofitoimintaa eli esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneille annetaan vaatteita ja jopa sänkyjä, Annala kertoo.

Sekä Emmauksessa että SPR:ssa toivotaan, että kaatopaikkatavaraa ei kipattaisi hyväntekeväisyysjärjestöihin, koska pienikin jätemaksu on poissa avustustyöstä. Vanhoja vaatteita SPR tarjoaa esimerkiksi autokorjaamoille räteiksi.