Rovaniemellä vaadittiin rajoja kiinni

Rajat kiinni –mielenosoitus keräsi toista sataa osallistujaa Rovaniemen Lordin aukiolla lauantaina. Tilaisuutta seurasi iso joukko poliiseja, mutta tapahtuma sujui varsin rauhallisesti. Tilaisuuden juhlapuhujana oli Suomen Sisun puheenjohtaja, kansanedustaja Olli Immonen (ps.) Oulusta.

Kotimaa
Rajat kiinni –mielenosoitus keräsi toista sataa osallistujaa Rovaniemen Lordin aukiolla.
Rajat kiinni –mielenosoitus keräsi toista sataa osallistujaa Rovaniemen Lordin aukiolla lauantaina.Perttu Ruokangas / Yle

– Mielenosoituksen tarkoitus on ylläpitää keskustelua kansallismielisyydestä ja tulevasta pakolaiskriisistä, joka tulee aivan varmasti kesällä lähtemään uudestaan liikkeelle, ellei Suomi löydä kansallisia ratkaisuja rajavalvontaan, sanoo mielenosoituksen järjestäjä, Suomen Sisun Lapin piirin puheenjohtaja Tuukka Kuru.

Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on tyrehtynyt viime syksystä liki olemattomiin. Kurun mielestä se johtuu muiden maiden toimenpiteistä eikä Suomen omista toimista.

Kurun mukaan Suomen pitäisi tiukentaa turvapaikkapolitiikkaansa. Suomen Sisun Lapin piirin nokkamies ei kuitenkaan täysin sulkisi rajoja hädänalaisilta.

– YK:n kiintiöpakolaisjärjestelmä on oikein sopiva koska niille ihmisille on tehty esitarkastus ja sieltä saapuu ihmisiä, jotka oikeasti kokevat henkilökohtaista uhkaa. Nykyisin saapuvista ihmisistä on erittäin paljon sellaisia, joilla ei ole tarvittavaa syytä turvapaikan saamiseen. On hirveä riski ottaa paperittomia ihmisiä ja sen jälkeen alkaa vasta tutkia sitä, ketä he oikeastaan ovat.

Tuukka Kuru
Tuukka KuruPerttu Ruokangas / Yle

"Meitä yhdistää kansallismielisyys ja isänmaallisuus"

Suomen Sisun Lapin piiri on perustettu viime tammikuussa. Piirin puheenjohtajana on kemiläinen Tuukka Kuru, joka oli viime eduskuntavaaleissa Muutos 2011 –puolueen ehdokkaana. Nykyään puoluetta ei enää ole. Piirin varapuheenjohtaja on kittiläläinen Akseli Erkkilä, joka oli puolestaan Itsenäisyyspuolueen ehdokkaana viime eduskuntavaaleissa mutta hän istuu Kittilän kunnanvaltuustossa perussuomalaisten ryhmässä. Lapin piirin esikunnassa on myös muun muassa kemiläinen kaupunginvaltuutettu Harri Tauriainen (ps.).

– Meitä yhdistää kansallismielisyys ja isänmaallisuus. Se on ihan tietoinen ratkaisu, että Sisu ei ole puolue, vaan kattojärjestö, johon kuuluu hyvin monenlaisia aktiiveja.

Kuru ei kerro tarkkaan, kuinka paljon Suomen Sisun jäseniä on Lapissa, mutta sanoo heitä olevan kymmeniä.

Mitä Kuru vastaa väitteeseen, jonka mukaan Suomen Sisun väki on rasisteja? Kuru ei suoraan kiistä ei myönnä väitettä, vaan vastaa näin:

– Olen kulkenut monissa mielenosoituksissa syksyn ja kevään aikana ja meillä on ollut monia maahanmuuttajataustaisia ihmisiä puhumassa. Tämä leima tulee aika helposti. Tiedän paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, jotka itse näkevät, että nuorten seikkailijamiesten saapuminen Lähi-idästä ei ole hyvä asia Suomelle.

 Olli Immonen pitää juhlapuhetta Rajat kiinni -mielenosoituksessa Rovaniemellä.
Olli Immonen piti juhlapuheen Rajat kiinni -mielenosoituksessa Rovaniemellä.Perttu Ruokangas / Yle

Mielenosoituksessa pidettiin puheita. Juhlapuhuja Immosen lisäksi äänessä olivat muun muassa Akseli Erkkilä, Tuukka Kuru ja Rovaniemen perussuomalaisten kaupunginvaltuustoryhmän puheenjohtaja Kalervo Björkbacka. Björkbacka sanoi, että hän ei ole Suomen Sisun jäsen, mutta hän tuli mielellään puhumaan tilaisuuteen, kun häntä pyydettiin.

Puheissa saivat huutia niin Suomen pakolaispolitiikka kuin jäsenyys EU:ssa ja rahaliitto EMU:ssakin. Myös niin sanottu valtamedia sai osansa arvostelusta.

Yleisöä ruokittiin hernekeitolla, jota jakoi soppatykistä rovaniemeläinen yrittäjä ja kokoomuksen poliitikko Matti Henttunen.

Rasismintutkijan vastamielenosoitus

Rajat kiinni-mielenosoitusta vastaan järjestettiin kaksi luvallista vastamielenosoitusta. Niistä ensimmäisen järjesti rasismia tutkiva Vesa Puuronen, joka on myös Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Rovaniemellä.

– Suomen Sisun toiminta ja aatteet ovat jääneet jollakin tavalla julkisuudessakin kovin vähälle huomiolle ja halusimme kiinnittää huomiota siihen, mitä tämä liike oikein ajaa. Ja tietysti olemme liikkeen tavoitteita vastaan.

Puurosen mukaan Suomen Sisun riveistä on vaadittu muun muassa maahanmuuttajien karkottamista maasta ja toivottu Suomeen äärimmäistä puoluetta ajamaan tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Puurosen mielenosoitus keräsi noin 20 osallistujaa ja loppui virkavallan toiveesta juuri ennen Suomen Sisun tilaisuuden alkamista.

Matti Henttunen jakoi hernekeittoa Rovaniemellä.
Matti Henttunen jakoi hernekeittoa Rovaniemellä lauantaina.Perttu Ruokangas / Yle

Vastamielenosoittaja putkaan

Toinen vastamielenosoitus oli muutaman hengen performanssi, jonka osallistujat olivat pukeutuneet pelleiksi. Pellepartio osoitti mieltään samaan aikaan Suomen Sisun mielenosoituksen kanssa ja huutelivat kahden poliisiauton välissä omia iskulauseitaan ja pilkkahuutoja.

Mielenosoituksessa koettiin dramaattinen vaihe, kun poliisi otti yhden pelleasuun pukeutuneen vastamielenosoittajan kiinni ja vei maijalla pois. Silminnäkijöiden mukaan vastamielenosoittaja ei ollut pysynyt poliisin rajaamalla alueella.

– Hänet otettiin kiinni rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi. Häntä ei pidetty kauaa kiinni, komisario Pekka Mäkelä Lapin poliisilaitokselta kertoo.

Muita tehtäviä poliisilla ei ollut mielenosoituksen ja vastamielenosoitusten vuoksi. Poliisi turvasi silminnähden järeästi mielenosoitusta ja vastamielenosoituksia. Paikalla oli ainakin kuusi mustamaijaa ja kaksi siviiliautoa. Lisäksi poliiseja partioi jalkaisin Lordin aukiolla.

Poliisi pidättää vastamielenosoittajan.
Poliisi pidätti vastamielenosoittajan Rovaniemellä.Perttu Ruokangas / Yle