1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brysselin iskujen etsityimmät epäillyt jäivät kiinni – Katso tästä tutkinnan käänteet viikonloppuna

Lentokentän "hattumies" Mohamed Abrini ja metroaseman iskuun liittyvä Osama K. on pantu syytteeseen osallistumisesta terroristisiin murhiin. Uudet tiedot miehistä solmivat lisää yhteyksiä Pariisin ja Brysselin hyökkääjien välille.

Ulkomaat
Valvontakamerakuva, josta on suurennettu yksityiskohtia hatusta.
Belgian poliisi esitteli uusia kuvia niin kutsutusta hattumiehestä tiedotustilaisuudessa 7. huhtikuuta.Olivier Hoslet / EPA

Vielä torstaina Belgian terrorismitutkinta näytti polkevan paikallaan. Poliisi pyysi yleisövihjeitä ja julkaisi uusia valvontakamerakuvia niin kutsutusta "hattumiehestä", joka saapui lentokentälle kahden itsemurhapommittajan kanssa, jätti pommilaukkunsa ja pakeni kentältä.

Perjantai-iltapäivänä rysähti: uutiset pidätyksistä lähtivät liikkeelle belgialaismedian kautta. Syyttäjät vahvistivat ilalla, että Mohamed Abrini, 31, jäi kiinni Brysselissä lähes viisi kuukautta sen jälkeen, kun hänet oli etsintäkuulutettu Pariisin iskujen jälkeen.

Abrini kertoi myyneensä hattunsa

Lauantaina Abrini myönsi olevansa hattumies, Brysselin iskujen etsityin epäilty. Lisäksi hänen sormenjälkiään ja dna:taan on löydetty asunnosta, josta itsemurhapommittajat Ibrahim el-Bakraoui ja Najim Laachraoui lähtivät kolmannen miehen kanssa kohti lentokenttää.

Syyttäjänviraston tiedotteen mukaan Abrini kertoi kuulusteluissa, että hän myi lentokentällä käyttämänsä hatun jälkeenpäin.

Mohamed Abrini
Mohamed AbriniBelgian poliisi

Abrini antoi vähintään logistista apua myös Pariisin hyökkääjille ja vietti aikaa heidän kanssaan vähän ennen iskuja. Hän ajoi Salah Abdeslamin kanssa Brysselistä Pariisiin kaksi kertaa aivan terroritekojen alla: ensiksi kaksi päivää ennen marraskuun iskuja, sitten päivää ennen.

Belgialaismedia: Metroaseman toinen epäilty on ruotsalainen

Brysselin ratsioissa pidätettiin perjantaina Abrini mukaan lukien kuusi miestä. Neljälle luettiin lauantaina syytteet osallistumisesta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin, kaksi vapautettiin.

Muista syytteeseen joutuneista tiedetään vähemmän kuin Abrinista. Viranomaisten vain Osama K:ksi nimeämä mies on paikallisten tiedotusvälineiden mukaan ruotsalainen Osama Krayem.

Syyttäjät ilmoittivat lauantaina, että Osama K. nähtiin itsemurhapommittaja Khalid el-Bakraouin seurassa hiukan ennen Maalbeekin metroaseman pommi-iskua. Lisäksi hänelläkin tiedetään olleen yhteys Salah Abdeslamiin.

Kahden muun syytetyn roolista ei ole kerrottu

Kolmas syytteeseen joutunut on 27-vuotias Bilal el-Makhoukhi, joka sai viime vuonna tuomion osallistumisesta vierastaistelijoita rekrytoineen Sharia4Belgium-organisaation toimintaan.

Belgian oikeusministeri Koen Geens vahvisti el-Makhoukhin henkilöllisyyden toimittajille. Geensin mukaan el-Makhoukhin vapausrangaistus oli päättynyt vasta 15. maaliskuuta. Hän oli kärsinyt rangaistustaan kotona elektronisen valvonnan alaisena.

Syyttäjien mukaan neljäs syytetty Hervé B.M. on Ruandan kansalainen. Hänen ja el-Makhoukhin tarkemmasta roolista Brysselin iskuissa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi