Pääministerin ero ei riittänyt islantilaisille – mielenosoittajat haluavat vaihtaa koko hallituksen

Islannin politiikassa on riittänyt myllerryksiä sen jälkeen, kun Panama-tietovuoto toi julki pääministerin veroparatiisikytkökset. Oppositio ja mielenosoittajat vaativat koko hallituksen eroa.

Panaman paperit
Islantilaiset vaativat pääministerinsä eroa 4. huhtikuuta.
Islantilaiset vaativat pääministerinsä eroa 4. huhtikuuta.Birgir Por Hardarson / EPA

Islannissa suuri väkijoukko on jälleen lauantaina osoittanut mieltään hallitusta vastaan. Parlamentin ulkopuolelle Reykjavikissa kokoontui tuhansia ihmisiä.

Islannin politiikassa on ehtinyt tapahtua paljon viikon aikana. Panama-tietovuoto käynnisti maanantaina päivittäiset mielenosoitukset, pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson joutui eroamaan tehtävästään ja hänen tilalleen nimitettiin pian kalastus- ja maatalousministeri Sigurður Ingi Jóhannsson.

Niin sanotuista Panama-papereista kävi ilmi, että Gunnlaugsson oli perustanut vaimonsa kanssa veroparatiisiyhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille.

Oppositio vaatii edelleen laajempaa puhdistusta hallituksessa. Opposition sanojen mukaan pääministerin lisäksi kaksi muutakin ministeriä olisi sekaantunut ulkomaisiin sijoituksiin maailmanlaajuisessa skandaalissa, kertoo uutistoimisto AP. Opposition vaatimus epäluottamuslauseen antamisesta hallitukselle ei ole mennyt läpi parlamentissa.

Myös Britanniassa on osoitettu mieltä Panama-vuodon takia pääministeri David Cameronia vastaan. Cameron on myöntänyt hyötyneensä isänsä veroparatiisiyhtiöstä. Uutistoimisto AP:n mukaan Cameronin eroa vaatineita mielenosoittjia oli Lontoossa koolla noin 2 000.

Lähteet: AFP, AP