1. yle.fi
  2. Uutiset

Johtavien teollisuusmaiden edustajat koolle – tapaamispaikka Hiroshima muistuttaa ydinaseiden kauhuista

Seitsemän suuren teollisuusmaan ulkoministerit kokoontuvat kaksipäiväiseen tapaamiseen ensimmäisen atomipommin kohteena olleeseen Hiroshiman kaupunkiin. Japani toivoo paikan muistuttavan, kuinka tärkeää on estää ydinaseiden leviäminen.

Ulkomaat
Japanilainen poliisi seisoskelee vartiossa Hiroshiman uhrien muistopuistossa 9. huhtikuuta.
Kimimasa Mayama / EPA

Maailman johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän ulkoministerit aloittavat kaksipäiväisen kokouksensa Japanissa tänään sunnuntaina.

Asialistalla on ajankohtaisia kysymyksiä, kuten terrorismi ja ääriliikkeet sekä pakolaiskysymys. Tärkeä puheenaihe on myös se, kuinka estetään ydinaseiden leviäminen. Katseet kääntyvät erityisesti Pohjois-Koreaan, joka on viime aikoina uhitellut ohjus- ja ydinkokeillaan.

Ulkoministerit kokoontuvat Hiroshimassa, jossa heidän on myös määrä vierailla Hiroshiman rauhanpuistossa. Japani toivoo, että paikkavalinta innoittaisi työskentelyä rauhan ja ydinaseettomuuden puolesta.

Japanin lausunnosta on esitetty kriittisiäkin mielipiteitä. Robert Dujarrick, Aasian tutkimuksen tuntija Templen yliopistosta, pitää ydinaseiden vastaista viestiä hiukan epäilyttävänä, koska hänen mukaansa Yhdysvaltain ydinarsenaalin luoma pelote on tärkeä Japaninkin turvallisuudelle.

Yhdysvaltain edustajan vierailu on odotettu

Hiroshimassa Yhdysvaltain pudottama ensimmäinen atomipommi surmasi vuonna 1945 140 000 ihmistä.

– Haluan heidän näkevän ja kuulevan, mitä atomipommi on tehnyt, sanoi uutistoimisto AFP:lle pommista selviytynyt 91-vuotias japanilainen Sunao Tsuboi viitaten erityisesti Yhdysvaltoihin.

Kokoukseen osallistuu Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry. Yhdysvalloille Hiroshima on ollut arka paikka vuosia, eikä siellä ole vierraillut monikaan hallinnon edustaja.

Muista osallistujamaita ovat Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia sekä isäntä Japani.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi