1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Cameron julkaisi verotietojaan veroparatiisikohun vuoksi

Britannian pääministeri julkaisi koosteen verotiedoistaan viimeisten seitsemän vuoden ajalta. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun pääministerin normaalisti luottamuksellisia verotietoja julkistetaan.

Britannian pääministeri David Cameron saapumassa konservatiivisen puolueen kevättapaamiseen Lontoossa 9. huhtikuuta. Kuva: EPA

Britannian pääministeri David Cameron on sunnuntaina julkaissut verotietojaan toivoen, että se vähentäisi kritiikkiä, jota häneen on kohdistunut niin sanotun Panaman paperit -tietovuodon jälkeen.

Cameron julkaisi koosteen maksamistaan veroista viimeisten seitsemän vuoden ajalta. Koosteesta käy ilmi, että hän on maksanut lähes 76 000 puntaa eli noin 94 000 euroa veroja yli 200 000 punnan tuloista viimeisenä julkistettuna verovuonna 2014-2015.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta kun pääministeri julkaisee verotietojaan. Cameron joutui kohun keskelle, kun vuodetuista asiakirjoista kävi ilmi, että hänen edesmennyt isänsä oli perustanut sijoitusrahaston Bahamasaarille panamalaisen Mossack Fonseca -lakitoimiston avustamana.

Verotiedot ovat normaalisti luottamuksellisia

Kolmesivuinen kooste pääministerin normaalisti luottamuksellisista verotiedoista ulottuu vuoteen 2009 saakka. Niistä ei kuitenkaan käy ilmi hyötyikö Cameron toisista veronkiertomekanismeista ennen vuotta 2010 ja brittiläinen lehdistö kritisoi häntä edelleen hänen taloudellisista toimistaan.

Cameron sanoi torstaina, että hänellä oli osuus isänsä sijoitusrahastosta ja että hän oli saanut siitä voittoa. Rahastoa ei pääministerin mukaan oltu kuitenkaan perustettu veronkiertoa varten, vaan dollareissa noteerattujen osakkeiden kaupankäyntiä varten. Cameron sanoi maksaneensa kaikki asiaankuuluvat verot rahastosta saamistaan voitoista.

Sijoitusrahastosta voittoa yli 20 000 euroa

Cameron kertoi saaneensa vaimonsa kanssa 19 000 punnan eli noin 23 000 euron voiton myydessään osuutensa isänsä perustamasta sijoitusrahastosta vuonna 2010 ennen pääministeriksi tuloaan. Tuosta määrästä Cameron ilmoitti verottajalle 9 501 punnan osuutensa, mikä jäi alle 10 100 punnan pääomaverorajan.

Hänen puolikkaansa Cameronin perheen Notting Hillin kaupunginosassa sijaitsevan kodin vuokratuloista oli verovuonna 2014-2015 noin 47 000 puntaa eli 58 000 euroa.

Palkkaa hän on pääministerinä saanut noin 140 000 puntaa eli noin 173 000 euroa.

Cameron peri isältään 300 000 puntaa tämän kuoltua vuonna 2010. Äidiltään hän sai lahjoituksena 200 000 puntaa kahdessa erässä vuonna 2011. Tarkoituksena oli tasoittaa perintöosuutta Cameronin ja hänen sisarustensa välillä.

Lisäksi hän on verotietojen mukaan saanut erilaisia korkotuloja ja muita korvauksia, joista esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo tarkemmin.

Sadat mielenosoittajat vaativat pääministerin eroa

Cameron sanoi julkistavansa verotiedot ollakseen täysin avoin ja läpinäkyvä taloudellisten toimiensa osalta. Lauantaina hän myönsi, että olisi voinut hoitaa veroparatiisikohun paremmin.

Mielenosoittajia Lontoossa lauantaina 9. huhtikuuta. Kuva: Will Oliver / EPA

Kuten BBC:n toimittaja analyysissaan toteaa (siirryt toiseen palveluun), Cameronin julkistamat tiedot eivät millään tavoin viittaa siihen, että hän ei olisi maksanut hänelle kuuluvia veroja. Nyt julkisuuteen tulleet verotiedot ovat kuitenkin vain yhteenveto, eivätkä yksityiskohtainen listaus kaikista verotiedoista.

Cameronin ei ole syytetty toimineen vastoin lakia, mutta hän on antanut useita eriäviä lausuntoja asiasta vuodettujen asiakirjojen tultua julkisuuteen viikko sitten. Cameronin yhteys veroparatiiseihin on nostanut huomattavasti kritiikkiä häntä kohtaan.

Cameronin julkaisemat tiedot ovat kuitenkin osoitus hänen varakkuudestaan, jota hänen poliittisten vastustajiensa odotetaan käyttävän hyväkseen.

Lauantaina sadat mielenosoittajat kerääntyivät pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n edustalle vaatien hänen eroaan.