1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abrini tunnusti: Brysselin terroristien oli tarkoitus iskeä Ranskaan

Aiemmin tällä viikolla pidätetty Mohamed Abrini on kertonut viranomaisille, että terroristit kiirehtivät iskujaan Salah Abdeslamin pidätyksen jälkeen. Kaikkiaan neljä Belgian viranomaisten lauantaina pidättämää epäiltyä sai syytteet terrorismiin liittyvistä rikoksista.

Ulkomaat
Luodinreikä Charlie Hebdon toimituksen ikkunassa Pariisissa.
Luodinreikä Charlie Hebdo -lehden toimituksen ikkunassa Pariisissa.Etienne Laurent / EPA

Belgian liittovaltion syyttäjä kertoi sunnuntaina, että Brysselin terroristien tarkoituksena oli alun perin iskeä uudelleen Ranskaan.

Perjantaina Brysselin Anderlechtissa pidätetty Mohamed Abrini on kertonut terroristien suunnitelmista kuulustelijoille. Hänen mukaansa ryhmän tarkoituksena oli iskeä Ranskaan, mutta kun Belgian poliisi pidätti yhtenä Pariisin terrori-iskujen päätekijöistä pidetyn Salah Abdeslamin maaliskuussa Brysselissä, terroristit päättivät kiirehtiä suunnitelmiaan.

Terroristit yllättyivät tutkinnan etenemisestä ja vaihtoivat kohdetta, liittovaltion syyttäjä kertoi. Ryhmällä oli valittuna kohteita Ranskassa, mutta pelätessään jäävänsä kiinni, he päättivät iskeä Belgiassa.

Iskujen kiirehtimiseen ovat viitanneet jo aiemmin muutkin poliisin keräämät todisteet. Esimerkiksi ryhmän käyttämän piilopaikan läheisyydestä löytyi tietokone. Koneesta löytyi lentokentällä itsensä räjäyttäneen Ibrahim El Bakraouin kirjoittama "testamentti", jossa hän kertoi, ettei halunnut jäädä kiinni kuten Abdeslam ja että tämän pidätys nopeutti ryhmän suunnitelmia.

Abrinille useita terrorismisyytteitä

Ryhmä valitsi Abrinin mukaan viime hetkellä kohteensa Brysselissä. Terroristit iskivät 22. maaliskuuta Brysselin Zaventemin lentokentälle ja Maelbeekin metroasemalle.

Iskuissa kuoli 32 ihmistä ja satoja loukkaantui.

Abrini on tunnustanut olleensa Zaventemin lentokentän turvakameroiden kuvissa näkyvä kolmas terroriepäilty, joka pakeni lentokentältä kahden muun terroriepäillyn räjäytettyä itsensä kentän terminaalissa.

Liittovaltion syyttäjän tiedotteessa kerrotaan, että Abrinia syytetään yhteistyöstä terroristiryhmän kanssa, terroritarkoituksessa tehdystä murhasta sekä terroritarkoituksessa tehdyn murhan yrityksestä.

Lauantaina Abrinin lisäksi kolme muuta Belgian viranomaisten pidättämää miestä sai syytteet terrorismiin liittyvistä rikoksista. Heistä yksi on ruotsalainen Osama K.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi