Prinsessa Madeleinen miehen natseja vastustanut sukulainen murhattiin keskitysleirillä

Chris O'Neill ei ole kertonut julkisuudessa sukunsa natsivastaisesta toiminnasta. Hän on esiintynyt prinsessa Madeleinen rinnalla lähinnä juhlatilaisuuksissa.

Chris O'Neill ja prinsessa Madeleine. Kuva: Maja Suslin ja Mikael Fritzon / EPA

Prinsessa Madeleinen miehen Chris O'Neillin isosetä murhattiin natsien keskitysleirillä toisen maailmansodan aikana, kertovat sanomalehdet Expressen (siirryt toiseen palveluun) ja Bunte (siirryt toiseen palveluun).

Natsi-Saksan salainen valtionpoliisi Gestapo pidätti Adolf Walterin vuonna 1940. Hänet lähetettiin Dachaun keskitysleirille Etelä-Saksaan, missä hän kuoli huhtikuussa 1941, kertoo Bunte.

Adolf Walterin tarkka kuolinsyy on epäselvä, mutta vankeja tapettiin kaasukammioissa, ampumalla ja näännyttämällä nälkään.

Adolf Walter vastusti natseja, ja niin vastusti myös hänen veljensä, Chris O'Neillin isoisä Otto Walter. Hän oli aktiivinen vastarintaliikkeen jäsen Tšekkoslovakian saksankielisillä sudeettialueilla. Hitlerin natsi-Saksa valloitti sudeettialueet vuonna 1938.

Bunte kertoo lisäksi, että Chris O'Neillin isoäidin äiti Maria Michl teki itsemurhan pian sen jälkeen, kun natsi-Saksa oli vallannut Tšekkoslovakian sudeettialueet.

Michl oli juutalainen, ja hän joutui rasistisen häirinnän kohteeksi natsivallan alla. Lehden mukaan hän teki itsemurhan välttääkseen karkotuksen keskitysleireille. Siksi muu perhe ei koskaan lämmennyt natsien ideologialle.

Saksalaislehti Bunten tiedot perustuvat Baijerin kaupunginarkiston tietoihin. Kansainvälisesti tunnettu natsirikollisten jäljittäjä Efraim Zuroff pitää niitä erittäin uskottavina.