Makedonian poliisi ampui turvapaikanhakijoita kyynelkaasulla Kreikan rajalla – video

Sadat turvapaikanhakijat kerääntyivät Kreikan ja Makedonian väliselle raja-aidalle. Kreikkalaisen poliisilähteen mukaan joukko yritti murtautua aidan läpi. Lääkärijärjestö kertoo, että yli 200 turvapaikanhakijaa loukkaantui, ja kolme piti viedä sairaalaan. Kreikka syytti Makedoniaa myös kumiluotien käyttämisestä.

turvapaikanhakijat
Poliiseja Makedonian ja Kreikan rajalla.

Makedonian poliisi on ampunut kyynelkaasua turvapaikanhakijoita päin Kreikan ja Makedonian rajalla Idomenin pakolaisleirin läheisyydessä.

Iso joukko turvapaikanhakijoita ryntäsi kohti raja-aitaa ja heitteli poliiseja kivillä, mihin poliisi vastasi kyynelkaasulla, nimettömänä esiintynyt makedonialainen viranomainen kuvaili tapahtumia uutistoimisto Reutersille.

– Turvapaikanhakijat työntyivät vasten aitaa, mutta he pysyivät Kreikan puolella. Aita on edelleen paikoillaan, he eivät murtautuneet sen läpi, makedonialaisviranomainen kertoi.

Uutistoimistot arvioivat, että rajalle oli kerääntynyt useita satoja ihmisiä.

Avustusjärjestö: Yli 200 loukkaantui

Kreikan viranomaiset sanoivat Makedonian poliisin ampuneen turvapaikanhakijoita myös kumiluodeilla.

– Summittainen kemikaalien, kumiluotien ja tainnutuskranaattien käyttäminen haavoittuvassa asemassa olevia kohtaan, etenkin ilman syytä moiseen voimankäyttöön, on vaarallista ja paheksuttavaa, maahanmuuttoviranomaisten edustaja Giorgos Kyritsis sanoi Reutersin mukaan.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi hoitaneensa yli 200:aa loukkaantunutta turvapaikanhakijaa. Useimmat kärsivät hengitysvaikeuksista, ja kolme piti viedä sairaalaan hoidettavaksi, avustusjärjestön edustaja Achilleas Tzemos kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Tzemosin mukaan loukkaantuneiden joukossa on henkilöitä, jotka ovat saaneet vammoja muoviluodeista.

Makedonian viranomaiset myönsivät kyynelkaasun käyttämisen, mutta kiistivät muut voimakeinot. Poliisin tiedottajan mukaan myös kolme poliisia sai vammoja.

Raja suljettuna helmikuusta lähtien

Kreikan ja Makedonian raja on ollut suljettuna helmikuusta lähtien ja yli 11 000 turvapaikanhakijaa on jäänyt jumiin Idomenin leiriin rajan tuntumaan Pohjois-Kreikassa.

Pohjois-Kreikkaan jumiin jääneet turvapaikanhakijat ovat vaatineet Makedoniaa avaamaan jälleen rajan, jotta he voisivat jatkaa matkaansa pohjoisempaan Eurooppaan.

Kreikka on yrittänyt saada turvapaikanhakijat siirtymään vastaanottokeskuksiin, mutta heikolla menestyksellä. Idomenin leirin olot ovat olleet pitkään kehnot ja leirin asukkaat ovat kuvailleet niitä sietämättömiksi.

Lähteet: Reuters, AFP