Ukrainan pääministeri Jatsenjuk eroaa

Arseni Jatsenjuk ilmoitti erosta televisiopuheessa. Jos uudesta hallituskoalitiosta ei päästä sopuun, Ukrainassa saatetaan nähdä ennenaikaiset vaalit. Maan kuukausia jatkunut poliittinen kriisi on jäädyttänyt IMF:n tuen.

Ulkomaat
Arseni Jatsenjuk
Arseni JatsenjukAOP

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk on ilmoittanut eroavansa. Jatsenjuk kertoi sunnuntaina televisiopuheessa, että hänen eronpyyntönsä tulee parlamentin käsiteltäväksi ensi tiistaina.

– Päätökseni perustuu useisiin syihin. Maamme poliittinen kriisi on luotu keinotekoisesti, halu vaihtaa yksi ihminen on sokeuttanut poliitikkoja ja halvaannuttanut heidän halunsa tehdä todellisia muutoksia maassa, Jatsenjuk sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jatsenjukin hallitusta on arvosteltu korruptiosta ja uudistusten hitaudesta. Parlamentti äänesti helmikuussa epäluottamuslauseesta, joka kuitenkin kaatui melko niukasti. Luottamusäänestyksen jälkeen kaksi puoluetta erosi hallituskoalitiosta ja hallitus menetti enemmistönsä parlamentissa.

Ukrainan poliittinen kriisi on muun muassa lykännyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukilainojen maksamista. IMF myönsi Ukrainalle viime vuonna yhteensä yli 15 miljardin euron tukipaketin.

Parlamentin puhemiestä esitetty pääministeriksi

Jatsenjuk sanoi, että presidentti Petro Porošenkon puolue esittää uudeksi pääministeriksi parlamentin puhemiestä Volodymyr Groysmania. Jatsenjukin televisiopuhe viittasi siihen, että hän tukee esitystä.

Porošenkon blokin ja Kansanrintaman, nykyhallituksen pääpuolueiden, odotetaan ilmoittavan uudesta hallituskoalitiosta ensi viikolla. Jos kansanedustajat eivät pääse sopuun uudesta hallituksesta, Ukraina voi joutua järjestämään ennenaikaiset vaalit.

Lähteet: Reuters, AP, AFP