1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Lääkärijärjestö: Makedonian rajalla loukkaantui ainakin 260 turvapaikanhakijaa

Poliisi ampui kyynelkaasua päin turvapaikanhakijoita, jotka yrittivät murtaa Kreikan ja Makedonian välisen raja-aidan. Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo, että ainakin 30 ihmisellä oli muoviluotien aiheuttamia vammoja. Makedonian poliisi on kiistänyt käyttäneensä minkäänlaisia luoteja.

Turvapaikanhakijat väistelivät kyynelkaasua lähellä Makedonian rajaa Kreikan Idomenissa sunnuntaina. Kuva: EPA

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja kertoo, että ainakin 260 turvapaikanhakijaa on loukkaantunut yhteenotoissa makedonialaisten poliisien kanssa Kreikan rajalla.

Järjestön edustaja Achilleas Tzemos sanoi uutistoimisto AFP:lle, että 200 ihmistä sai hoitoa kyynelkaasusta johtuvien hengitysvaikeuksien vuoksi, 30 muoviluotien aiheuttamien haavojen takia ja 30 muiden vammojen takia.

Makedonian viranomaiset sanoivat väkijoukon heitelleen kiviä ja yrittäneen murtautua raja-aidan läpi Idomenin pakolaisleirin lähellä, minkä vuoksi poliisi ampui kyynelkaasua suojellakseen itseään. Poliisi on kiistänyt käyttäneensä minkäänlaisia luoteja mielenosoittajia vastaan, koska Makedonian laki kieltää sen.

– Käytämme kaikkia sallittuja kemiallisia keinoja, tiedottaja Liza Bendevska sanoi AFP:lle.

Kreikan ja Makedonian raja on ollut suljettuna helmikuusta lähtien, ja yli 11 000 turvapaikanhakijaa on jäänyt jumiin Idomenin leiriin Pohjois-Kreikkaan.

Helmikuun lopulla Makedonian poliisi käytti kyynelkaasua pysäyttääkseen noin 300 turvapaikanhakijaa, jotka murtautuivat poliisiketjun läpi. Euroopan unioni ilmoitti tuolloin olevansa huolissaan kovista otteista.

Kreikka on yrittänyt saada turvapaikanhakijat siirtymään vastaanottokeskuksiin, mutta heikolla menestyksellä. Idomenin leirin olot ovat olleet pitkään kehnot ja leirin asukkaat ovat kuvailleet niitä sietämättömiksi.