Tekemättömät työt ja työttömät yhteen ja tuloksena saadaan ekomatkailukeidas

Luonnontilainen Oulun Hietasaaren ranta-alue kokee kasvojen kohotuksen. Kunnostuksen tekevät pitkäaikaistyöttömät, joille tarjoutuu mahdollisuus mielekkääseen tekemiseen. Tavoitteena on luoda ekomatkailukeskus, joka toimii oululaisten ja turistien olohuoneena.

Kotimaa
Karttakuva Oulun Hietasaaresta.
Timo Sipola / Yle

Kestävän kehityksen keskus aloittaa Hietasaaren rantojen raivaamisen vielä tänä keväänä. Alueelle tehdään kuntouttavana työtoimintana perusteellinen kasvojen kohotus. Sen viimeistelevät lapinlehmät ja suomenlampaat, jotka tuodaan aikanaan ehkä jo ensi vuonna. Jatkossa alueella laiduntavat eläimet pitävät paikat avoimina.

– Aloitamme huhtikuussa tai toukokuussa viimeistään. Lintujen pesintää ei ole kuitenkaan tarkoitus häiritä, kertoo Oulussa toimivan Kestävän kehityksen keskuksen rahastonhoitaja ja grand old man, Seppo Vaaraniemi.

Sadoille tarjolla töitä

Kyseessä on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hanke, jossa Kestävän kehityksen keskuksen ohella mukana on muun muassa Oulun kaupunki.

Virallisesti kesäkuun alussa alkava ESR:n hanke työllistää mittavan määrän ihmisiä. Vaaraniemen mukaan kokonaisuudessaan jopa 300 henkilöä. Paitsi kaupunkia, kuntouttavan työtoiminnan tarjoamat mahdollisuudet ovat alkaneet kiinnostaa myös yrittäjiä.

Vaaraniemi kertoo, että neuvotteluyhteys Oulun kaupungin kanssa on erinomainen.

– Hulluuttahan se on maksaa Kela-sakkoja pitkäaikaistyöttömistä ja antaa heidän olla tyhjän panttina, kun pystytään löytämään valtavat määrät järkeviä työtehtäviä. Kaupunkikin on nyt havahtunut tähän. Vaikeuksista on päästy ja meidän ajatuksiin on alettu uskoa, sanoo Vaaraniemi.

Kuntouttavan työtoiminnan perussopimus on saatu aikaan kaupungin kanssa. Ensimmäistä kertaa pitkäaikaistyöttömät otetaan mukaan Oulun kaupungin siivoamiseen.

Ekomatkailualue ja olohuone

Ensimmäiseksi puhdistetaan käsityönä Hietasaaren rantareitin ja meren väliin jäävä alue. Mereen rakennetaan aallonmurtajia, joiden suojassa voi meloa, kalastaa, katsella lintuja ja vaikkapa yöpyä merellä kelluvalla saunalautalla. Vastuullisesta ekomatkailusta kiinnostuneita kohtuullisen varakkaita matkailijoita riittää.

Hankkeella tavoitellaan ekomatkailun saamista Ouluun.

– Käytännössä rantojen puhdistamisen aloituksesta on jo sovittu. Siitä tulee kaupunkilaisten olohuone. Jokainen saa tulla sinne viihtymään, sekä kaupunkilaiset että turistit, kertoo Vaaraniemi.

Nykyisellään maisema on luonnontilassa ja kesäaikaan merelle on näkyvyyttä vain muutamista kohdista. Pajukko ja muu puusto rehottaa hoitamattomana. Ennalta harkittujen suunnitelmien pohjalta alue saataisiin elvytettyä luontoa ja ympäristöä kunnioittaen vetovoimaiseksi kohteeksi

– Tämä on alku siihen, miten yhdistetään valtava määrä ihmisiä ilman töitä ja tekemättömät työt. Tarkoitus on luoda mallikohde ja alkaa monistaa näitä pitkin Perämerta, toteaa Vaaraniemi.

Eläinten hoito on mielekästä työtä

Eläinten hoito tuo mielekästä työtä usealle työtoiminnassa olevalle ja ohjaajille. Syntyvä lanta sekoitetaan ranta-alueiden puhdistuksessa tulevaan kasviperäiseen jätteeseen. Tällä tavalla saadaan hyvää kompostilantaa sekä palstaviljelyyn, siirtolapuutarha- alueelle ja kasvihuoneiden käyttöön.

– Meille ollaan antamassa hehtaarin tontti Jähtikuja 6:ssa. Sinne tulisi myös Hietasaaren lehmien tukikohta, joko kesänavetta tai ympärivuotinen navetta, jatkaa Vaaraniemi.

Laidunalueet ovat tarkkaan aidattavissa. Laitumien sijainti kulkureittien, kuten rantapolun ja muiden polkujen varsilla olisi elämys luonnossa liikkujalle. Metsään on tarkoitus jättää luonnontilaisia saarekkeita eliöstön suojapaikoiksi.

Tavoitteena työttömyyden poistaminen

Voittoa tavoittelematon kolmannen sektorin Yritetään yhdessä ry:n ydinajatuksia ovat syrjäytymisen ehkäiseminen, työllistäminen ja kestävä kehitys. Yhdistys toimii omistamissaan tiloissa Oulun Välivainiolla Kestävän kehityksen keskuksessa. Yhdistyksen tavoitteena on uusien keskusten rakentaminen ja Oulun kaupungin työttömyyden poistaminen.

Yli 30 vuotta toiminut yhdistys tarjoaa töitä ihmisille, joiden työllistyminen avoimille työmarkkinoille on haastavaa. Palkkatukityöllistämisen lisäksi yhdistys tarjoaa harjoittelu- ja työelämävalmennuspaikkoja. Sen ansiosta kaupunki säästää huomattavia summia Kelan pitkäaikaistyöttömyyden heikosta hoidosta langettamia sakkomaksuja.

– Meidän ihmisemme hankkivat puolet toimeentulostaan itse. Kun tämä malli saadaan levitettyä laajemmalle, hallituksen ei tarvitse enää miettiä mistä säästää. Keskuksemme tuottaa kaupungille yli miljoona euroa vuodessa, toteaa Vaaraniemi.

Yhdistyksellä on useita yrityksiä yhteistyökumppaneina ja tarkoituksena on työllistää pitkäaikaistyöttömiä yhteistyöyritysten vakituisiksi työntekijöiksi, lisätä nuorten työkokemusta sekä ylläpitää työllistettyjen työkykyä ja ammattitaitoa.