1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panaman paperit

Britannian pääministeri: Yhtiöt vastuuseen työntekijöiden touhuista verojen välttelyssä

Itsekin Panama-tietovuodon paljastuksissa ryvettynyt pääministeri David Cameron aikoo esittää, että yritykset pantaisiin entistä tiukemmin vastuuseen niiden kautta tapahtuvasta verojen välttelystä.

Iso-Britannian pääministeri David Cameron. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Britannian pääministerin David Cameronin on tänään maanantaina määrä esittää parlamentille, että yritykset pantaisiin rikosoikeudelliseen vastuuseen niissä tapahtuvasta verojen välttelyä edistävästä toiminnasta.

Tarkoitus on saada aikaan laki, jonka mukaan yritys joutuu vastuuseen, jos sen työntekijä edistää verojen välttelyä. Lain vaikutus kohdistuisi sellaisiin yhtiöihin, jotka eivät onnistu valvomaan työntekijöidensä toimintaa tai jotka tarkoituksella edistävät verojen välttelyä.

Tätä on jo aiemmin esittänyt valtiovarainministeri George Osborne, mutta Cameron haluaa Panama-vuodon jälkimainingeissa panna asiaan vauhtia.

– Tämä hallitus on tehnyt enemmän kuin yksikään muu vastustaakseen korruptiota sen kaikissa muodoissa, mutta nyt me menemme vieläkin pidemmälle, sanoo Cameron tiedotteessaan.

Cameronin lehdistötiedotteessa todetaan, että laki olisi tarkoitus saada voimaan jo tämän vuoden aikana.

David Cameron joutui itse myrskyn silmään veroasioissa, kun Panama-tietovuoto paljasti hänen hyötyneen isänsä veroparatiisiyhtiöstä. Cameronilla saattaakin olla edessään kylmä vastaanotto tänään parlamentissa, jonka jäsenet hän kohtaa nyt ensi kertaa Panama-paljastusten jälkeen.