Kerryllä tunteellinen hetki Hiroshiman muistomerkillä, kuiskasi jotain japanilaiskollegalleen – video

Ulkoministeri John Kerryn vierailulla on suuri symbolinen merkitys japanilaisille. Hän on korkea-arvoisin Hiroshiman uhrien muistomerkillä vieraillut yhdysvaltalainen seitsemään vuosikymmeneen.

Ulkomaat
Seremonia Hiroshima-muistomerkillä.
Ulkoministeri Kerry laski seppeleen Hiroshiman muistomerkille maanantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry teki maanantaina historiallisen vierailun Hiroshiman atomipommin uhrien muistomerkille.

G7-maiden Japanin kokoukseen osallistuva Kerry on ensimmäinen muistomerkillä ja museossa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri. Hän on myös korkea-arvoisin muistomerkillä käynyt yhdysvaltalainen seitsemään vuosikymmeneen.

Yhdysvallat pudotti maailmanhistorian ensimmäisen atomipommin Hiroshimaan elokuussa 1945. Räjähdys ja sitä seurannut ydinlaskeuma surmasivat ainakin 140 000 japanilaista.

Kerry kiersi muiden G7-kokoukseen osallistuvien ulkoministereiden kanssa Hiroshiman uhrien muistoksi perustetussa puistossa ja museossa. Lopuksi Yhdysvaltain, Japanin, Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan ja Italian ministerit laskivat seppeleet holvikaaren muotoiselle muistomerkille.

Kerry ei pitänyt puhetta seremonian aikana, mutta hänen kietoi kätensä Japanin ulkoministeri Fumio Kishidan ympärille, ja kuiskasi jotain Hiroshimasta kotoisin olevan kollegansa korvaan.

Vieraileeko presidentti Obama seuraavaksi Hiroshimassa?

John Kerry kirjoitti museon vieraskirjaan, että "jokaisen maailmassa pitäisi nähdä ja tuntea tämän muistomerkin voima. Se on karu ja pakottava muistutus velvollisuutemme lopettaa ydinaseuhka. Se muistuttaa myös siitä, että meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta välttäisimme sodan."

Ulkoministeri jatkoi, että "sodan on oltava aina viimeinen, ei ensimmäinen keino. Tämä paikka velvoittaa meitä kaksinkertaistamaan ponnistelumme maailman muuttamiseksi ja rauhan löytämiseksi, jotta voimme rakentaa kansalaisten toivoman tulevaisuuden."

Hiroshiman museossa on esillä valokuvia pahoin palaneista uhreista, heidän päällään olleita repaleisia ja tahraisia vaatteita sekä patsaita, jotka kuvaavat sitä, kuinka ihmisten liha suli ydinräjähdyksen voimasta heidän raajoistaan.

Kerryn vierailulla oli suuri symbolinen merkitys japanilaisille. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman odotetaan vierailevan myös muistomerkillä toukokuussa, kun G7-maiden johtajat kokoontuvat Japaniin.

Japani on vaatinut Yhdysvalloilta virallista anteeksipyyntöä atomipommin käytöstä, mutta Yhdysvaltain hallinnon mukaan sellaista ei ole luvassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters