Asiantuntija: Kaivosbuumin äkkistartti yllätti Suomen viranomaiset

Kaivos- ja prosessiteollisuuden asiantuntijan Pekka Veiston mielestä Suomessa ei ollut varauduttu kaivosteollisuuden niin nopeaan liikkeellelähtöön ja laajenemiseen kuin se Lapissa tapahtui vuosikymmen sitten.

kaivosteollisuus
Pekka Veisto
Pekka Veiston mielestä Suomen viranomaisilla on ollut vaikeuksia pysyä mukana kaivosalan nopeassa kehityksessä siksi, että he jo alkujaan lähtivät jälkijunassa liikkeelle. Haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle

Asiantuntija Pekka Veiston mukaan kaivosboomin äkkistartti yllätti Suomen viranomaiset ja sen seurauksista on sittemmin myös kärsitty.

– Kyllä me tultiin yllätetyiksi. Olisiko edellisen kaivoksen rakentamisesta kulunut jo yli kolmekymmentä vuotta, kun tämä viimeisin kaivosbuumi lähti liikkeelle ja ruvettiin taas todenteolla rakentamaan, Veisto sanoo.

– Sinne vuosikymmenten taakse olivat jääneet paljolti myös tiedolliset ja taidolliset asiat, Veisto sanoo.

Virkamiehiä haalittiin eläkkeeltä töihin

Oman ongelmansa Veiston mukaan aiheutti myös se, että virkatehtävissä ei enää ollut kaivosten luvittaja- ja rakentajaporukkaa; oli vain eläkeläisiä.

– Niitähän haalittiin takaisin töihin ja palkattiin pirusti Suurikuusikkoon ja Talvivaaraankin, hän sanoo.

Muoniolainen Pekka Veisto on ollut suunnitteluasiantuntijana useissa kaivoshankkeissa Suomessa, muun muassa Kolarin Hannukaisessa ja Savukosken Soklissa.

Tätä nykyä Veisto työskentelee CTS Engtec Oy:ssä. Yritys muun muassa konsultoi metsä- ja prosessiteollisuutta. Pekka Veiston koko haastattelu on kuultavissa Yle Areenassa.